wtorek, 5 maja 2015

Kieszonki ze schabu z pieczarkami, porem i rzodkiewką

Bardzo smaczne, nadziane lekko pikantnym farszem, idealne na drugie danie.



Składniki:
500 g schabu,
150g żółtego sera,
300 g pieczarek,
jasna część pora,
pęczek rzodkiewek,
sól,
pieprz,
słodka czerwona papryka w proszku,
ostra papryka w proszku,
przyprawa maggi w płynie,
olej do smażenia
Na panierkę:
2 – 3 jaja,
bułka tarta
Dodatkowo:
wykałaczki do spięcia kieszonek

Sposób przygotowania:
Schab oczyścić z włókien, opłukać i osuszyć. Podzielić na plastry i roztłuc. Oprószyć solą oraz pieprzem i odstawić.


Przygotować farsz. Pieczarki, rzodkiewki oraz por oczyścić, opłukać, drobno pokroić i podsmażyć na patelni z dodatkiem soli, pieprzu, dwóch papryk i odrobiną maggi (smażymy do czasu aż soki odparują). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.


Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Roztłuczone schabowe rozłożyć na deseczce. Na każdym plastrze rozłożyć warstwę farszu i posypać startym serem. Złożyć na pół i spiąć wykałaczkami.



Jajka roztrzepać widelcem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przygotowane kieszonki umoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i wyjąć wykałaczki.

2 komentarze: