Ostatnio zajadamy się gołąbkami z różnymi farszami:) Tym razem wersja dla wegetarian: farsz z kaszy jaglanej i pieczarek, wszystko oczywiście porządnie doprawione. Zapraszam!
Składniki:
1
duża główka kapusty włoskiej,
2 łyżki octu
Farsz:
1,5
szklanki kaszy jaglanej,
400
g pieczarek,
duży
pęczek koperku,
duża
cebula,
kostka
bulionowa,
sól,
pieprz,
chili,
czosnek
granulowany,
Dodatkowo:
ziele
angielskie,
liście
laurowe,
½
kostki masła
olej do smażenia
Sposób
przygotowania:
Z
kapusty zdjąć wierzchnie liście (zachować) i wyciąć głąb. Główkę kapusty włożyć
do dużego garnka, zalać wodą, dodać ocet (można pominąć, jednak ja polecam,
gdyż liście są wtedy bardziej elastyczne).
Zagotować, zmniejszyć ogień i parzyć około 20 minut w międzyczasie
obracając kapustę.
Kapustę
wyjąć i zdjąć miękkie liście. Jeśli pozostałe źle odchodzą to powtórzyć
czynność parzenia (w tej samej wodzie). Z liści ściąć ostrym nożykiem grube
nerwy.
Farsz:
Kaszę
opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka zalać wodą, dodać kostkę
bulionową i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut (do
całkowitego wchłonięcia płynu).
Obraną
cebulę i pieczarki pokroić w średniej wielkości kostkę i wrzucić na rozgrzany
olej – smażyć do czasu odparowania płynów. Koperek posiekać.
Kaszę,
pieczarki, cebulę oraz koperek wrzucić do miski, doprawić do smaku solą,
pieprzem, chili i czosnkiem – dokładnie wymieszać.
Liście
kapusty rozłożyć, na końcu liścia od strony nerwu nałożyć po łyżce farszu,
założyć na farsz boki liścia i zwinąć w gołąbka.
Na
dno brytfanny lub dużego żaroodpornego naczynia ułożyć odłożone liście, a na
nich dość ciasno ułożyć gołąbki. Pomiędzy gołąbki powkładać masło pokrojone w
kostkę, ziele angielskie, liście laurowe. Całość podlać niewielką ilością wody,
przykryć pokrywą i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 60
minut.
Świetna wersja. Bez mięsa też się da i jak smakowicie.
OdpowiedzUsuń