Te gołąbki przypadną do gustu amatorom dań typu pyzak (tarciuch) czy też tartych klusek ziemniaczanych. Zupełnie odmienne od tradycyjnych, a gdy pominiemy kiełbaskę to będą idealnym daniem na piątkowy obiad. Bardzo smaczne, polecam!
Składniki:
1
duża główka białej kapusty,
2
łyżki octu
Na
farsz:
1
kg ziemniaków,
30
dag kiszonej kapusty,
20
dag kiełbasy (u mnie chuda),
2
cebule,
sól,
pieprz,
majeranek,
przyprawa
typu maggi,
ziele
angielskie,
liście
laurowe,
2
kostki bulionowe,
olej
do smażenia,
Dodatkowo:
½
kostki masła lub inny tłuszcz
Sposób przygotowania:
Z
kapusty zdjąć wierzchnie liście (zachować) i wyciąć głąb. Główkę kapusty włożyć
do dużego garnka, zalać wodą, dodać ocet (można pominąć, jednak ja polecam,
gdyż liście są wtedy bardziej elastyczne).
Zagotować, zmniejszyć ogień i parzyć około 20 minut w międzyczasie
obracając kapustę.
Kapustę
wyjąć i zdjąć miękkie liście. Jeśli pozostałe źle odchodzą to powtórzyć
czynność parzenia (w tej samej wodzie). Z liści ściąć ostrym nożykiem grube
nerwy.
Farsz:
Kiszoną
kapustę opłukać, odcisnąć, poszatkować i przesmażyć.
Kiełbasę
i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzuci na rozgrzany olej i smażyć do
czasu zeszklenia cebulki.
Obrane
i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce (jak na placki) i odcisnąć. Przełożyć do
miski, dodać do nich kapustę, kiełbaskę, cebulkę oraz sól, pieprz, majeranek i
maggi. Dokładnie wymieszać.
Liście
kapusty rozłożyć, na końcu liścia od strony nerwu nałożyć po łyżce farszu, założyć
na farsz boki liścia i zwinąć w gołąbka.
Na
dno brytfanny lub dużego żaroodpornego naczynia ułożyć odłożone liście, a na
nich dość ciasno ułożyć gołąbki. Pomiędzy gołąbki powkładać masło pokrojone w
kostkę, ziele angielskie, liście laurowe i rozkruszone kostki bulionowe. Całość
podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywą i wstawić do rozgrzanego do 180
stopni piekarnika na około 70 – 80 minut.
Podawać
na gorąco okraszone cebulką i kiełbasą.
ale mi smaka narobiłaś na gołąbki, kurcze chyba zrobie! ;-)))
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne :)pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń