piątek, 8 stycznia 2016

Gołąbki z kiszoną kapustą, tartymi ziemniakami i kiełbaską

Te gołąbki przypadną do gustu amatorom dań typu pyzak (tarciuch) czy też tartych klusek ziemniaczanych. Zupełnie odmienne od tradycyjnych, a gdy pominiemy kiełbaskę to będą idealnym daniem na piątkowy obiad. Bardzo smaczne, polecam!



Składniki:

1 duża główka białej kapusty,
2 łyżki octu

Na farsz:
1 kg ziemniaków,
30 dag kiszonej kapusty,
20 dag kiełbasy (u mnie chuda),
2 cebule,
sól,
pieprz,
majeranek,
przyprawa typu maggi,
ziele angielskie,
liście laurowe,
2 kostki bulionowe,
olej do smażenia,

Dodatkowo:
½ kostki masła lub inny tłuszcz

Sposób przygotowania:

Z kapusty zdjąć wierzchnie liście (zachować) i wyciąć głąb. Główkę kapusty włożyć do dużego garnka, zalać wodą, dodać ocet (można pominąć, jednak ja polecam, gdyż liście są wtedy bardziej elastyczne).  Zagotować, zmniejszyć ogień i parzyć około 20 minut w międzyczasie obracając kapustę.
Kapustę wyjąć i zdjąć miękkie liście. Jeśli pozostałe źle odchodzą to powtórzyć czynność parzenia (w tej samej wodzie). Z liści ściąć ostrym nożykiem grube nerwy.

Farsz:
Kiszoną kapustę opłukać, odcisnąć, poszatkować i przesmażyć.
Kiełbasę i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzuci na rozgrzany olej i smażyć do czasu zeszklenia cebulki.
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce (jak na placki) i odcisnąć. Przełożyć do miski, dodać do nich kapustę, kiełbaskę, cebulkę oraz sól, pieprz, majeranek i maggi. Dokładnie wymieszać.

Liście kapusty rozłożyć, na końcu liścia od strony nerwu nałożyć po łyżce farszu, założyć na farsz boki liścia i zwinąć w gołąbka.

Na dno brytfanny lub dużego żaroodpornego naczynia ułożyć odłożone liście, a na nich dość ciasno ułożyć gołąbki. Pomiędzy gołąbki powkładać masło pokrojone w kostkę, ziele angielskie, liście laurowe i rozkruszone kostki bulionowe. Całość podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywą i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 70 – 80 minut.
Podawać na gorąco okraszone cebulką i kiełbasą.


2 komentarze: