Wywodzi się z kuchni tunezyjskiej i ma wiele nazw -tchoutchouka, chouchouka, mekbouba oraz tastira. Jest to smaczne, proste i tanie danie, które możemy przygotować zarówno na śniadanie, obiad czy kolację.
Składniki:
pomidory
z puszki lub 3 świeże,
2
ząbki czosnku,
1
słodka papryka,
½
papryczki chili,
1
cebula,
2
łyżeczki koncentratu pomidorowego,
3
– 4 jajka,
sól,
pieprz,
kumin
(ziarna kminu rzymskiego),
olej
lub oliwa do smażenia
Sposób
przygotowania:
Cebulę
pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Gdy cebula się zeszkli
dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną słodką i ostrą
paprykę oraz pomidory (świeże pomidory wcześniej sparzamy wrzątkiem, obieramy
ze skórki i kroimy w kostkę). Dodać koncentrat pomidorowy, kumin, pieprz i sól.
Wymieszać i chwilę dusić na małym ogniu. W gotowym sosie zrobić wgłębienia i
wbić w nie jajka – gotować do czasu ścięcia się białek. Gotową szakszukę
posypać zieleniną. Podawać gorącą z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz