piątek, 15 stycznia 2016

Szakszuka, czyli bałagan jajeczno pomidorowy

Wywodzi się z kuchni tunezyjskiej i ma wiele nazw -tchoutchouka, chouchouka, mekbouba oraz tastira.  Jest to smaczne, proste i tanie danie, które możemy przygotować zarówno na śniadanie, obiad czy kolację.


Składniki:
pomidory z puszki lub 3 świeże,
2 ząbki czosnku,
1 słodka papryka,
½ papryczki chili,
1 cebula,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
3 – 4 jajka,
sól,
pieprz,
kumin (ziarna kminu rzymskiego),
olej lub oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Gdy cebula się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną słodką i ostrą paprykę oraz pomidory (świeże pomidory wcześniej sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę). Dodać koncentrat pomidorowy, kumin, pieprz i sól. Wymieszać i chwilę dusić na małym ogniu. W gotowym sosie zrobić wgłębienia i wbić w nie jajka – gotować do czasu ścięcia się białek. Gotową szakszukę posypać zieleniną. Podawać gorącą z pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz