Dzisiaj na szybko pyszna, zdrowa suróweczka obiadowa o wyraźnym lekko pikantnym smaku, a to za sprawą rzodkwi i pora. Nie wiem jak Wy, ale ja zawszę robię większą porcję surówki do obiadu. Jeśli zostanie zajadam się nią na kolację.
Składniki:
1 duża biała rzodkiew,
jasna część ze sporej wielkości pora,
1 czerwona słodka papryka,
1 puszka kukurydzy,
łyżka posiekanego koperku,
1 łyżka majonezu light,
1 łyżka jogurtu naturalnego,
pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Rzodkiew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por obrać, opłukać, pokroić w półplasterki i sparzyć na sicie wrzątkiem, odcisnąć. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kosteczkę, koperek posiekać. Kukurydzę odcedzić z zalewy.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, jogurt, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz