niedziela, 10 stycznia 2016

Surówka z białej rzodkwi, pora, papryki i kukurydzy

Dzisiaj na szybko pyszna, zdrowa suróweczka obiadowa o wyraźnym lekko pikantnym smaku, a to za sprawą rzodkwi i pora. Nie wiem jak Wy, ale ja zawszę robię większą porcję surówki do obiadu. Jeśli zostanie zajadam się nią na kolację.


Składniki:
1 duża biała rzodkiew,
jasna część ze sporej wielkości pora,
1 czerwona słodka papryka,
1 puszka kukurydzy,
łyżka posiekanego koperku,
1 łyżka majonezu light,
1 łyżka jogurtu naturalnego,
pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:
Rzodkiew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por obrać, opłukać, pokroić w półplasterki i sparzyć na sicie wrzątkiem, odcisnąć. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kosteczkę, koperek posiekać. Kukurydzę odcedzić z zalewy. 
Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, jogurt, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz