środa, 20 stycznia 2016

Drobiowe roladki z masłem, czosnkiem i natką pietruszki

Otoczone chrupiącą skorupką, soczyste i miękkie w środku. Czosnek i pietruszka nadają im smaku oraz charakteru – jednym słowem: doskonała propozycja obiadowa lub gorąca przekąska.



Składniki:
4 filety z piersi kurczaka,
70 – 80g masła,
4 ząbki czosnku,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól,
pieprz,
2 jajka,
bułka tarta,
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Piersi opłukać, osuszyć i rozbić na kotlety. Oprószyć z obu stron pieprzem oraz solą.
Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać lub przecisną przez praskę.
Na rozbitych kotletach ułożyć masło pokrojone w bardzo cienkie plasterki, a na nim równomiernie rozsypać czosnek i posiekaną natkę pietruszki.
Kotlety zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami.
Obtoczyć w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.
Smażyć na złoty kolor równomiernie ze wszystkich stron w głębokim oleju ( w trakcie smażenia roladki obracać).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz