Jeden z najsmaczniejszych jabłeczników jakie piekłam i jadłam: przepyszne jabłkowo – cynamonowe wnętrze zwieńczone delikatną pianką i chrupiącym orzechowym akcentem.
Składniki:
Ciasto:
4
szklanki maki,
1
szklanka cukru,
1,5
kostki masła,
6
żółtek,
2
czubate łyżki jogurtu naturalnego,
1
łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa
jabłkowa:
9
– 10 średniej wielkości jabłek,
1
szklanka cukru,
1
czubata łyżka cynamonu,
2
łyżki mąki ziemniaczanej,
sok
z małej cytryny
Pianka:
6
białek,
½
szklanki cukru,
opakowanie
budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru),
Dodatkowo:
2
– 3 łyżki bułki tartej,
1,5
szklanki posiekanych orzechów włoskich
Sposób
przygotowania:
Mąkę,
cukier, proszek do pieczenia i masło dokładnie posiekać. Dodać żółtka oraz
jogurt i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3. Większą część
wstawić na kilka godzin do lodówki a mniejszą zamrozić.
Orzechy
posiekać i podsmażyć na suchej patelni.
Jabłka
obrać, wykroić gniazda nasienne, następnie pokroić w półplasterki. Przełożyć do
garnka, podlać niewielką ilością wody, dodać sok z cytryny i zagotować.
Zmniejszyć ogień, dodać cukier oraz cynamon - dusić pod przykryciem około 10
minut. Odlać około 1/3 szklanki powstałego soku, przestudzić i rozrobić w nim
mąkę ziemniaczaną. Dodać do masy jabłkowej, wymieszać i jeszcze chwilę
pogotować (całkowity czas duszenia masy zależy od gatunku jabłek jakich używamy
– nie powinny się całkowicie rozpaść).
Większą
część ciasta wyjąć z lodówki i wylepić nim spód wcześniej wysmarowanej
tłuszczem i oprószonej mąką blaszki ( 24x36 ). Wstawić do rozgrzanego do 180
stopni piekarnika i podpiec (około 10 minut). Wyjąć, lekko przestudzić.
Białka
ubić z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera i
dosypać budyń. Krótko miksować.
Przestudzone ciasto posypać tartą bułką i
wyłożyć na nim masę jabłkową, wyrównać. Na masę nałożyć piankę, a na nią
zetrzeć na grubej tarce ciasto wyjęte z zamrażarki. Całość posypać orzechami.
Wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez około godzinę (w razie potrzeby
przykryć pod koniec pieczenia wierzch ciasta folią aluminiową).
Smacznego.
Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. W połączeniu z orzechami staje się deserową królową :)
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje :)Fajny pomysł z orzechami :)
OdpowiedzUsuń