czwartek, 7 stycznia 2016

Jabłecznik z pianką i chrupiącą orzechową posypką.

Jeden z najsmaczniejszych jabłeczników jakie piekłam i jadłam: przepyszne jabłkowo – cynamonowe wnętrze zwieńczone delikatną pianką i chrupiącym orzechowym akcentem. 



Składniki:
Ciasto:
4 szklanki maki,
1 szklanka cukru,
1,5 kostki masła,
6 żółtek,
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Masa jabłkowa:
9 – 10 średniej wielkości jabłek,
1 szklanka cukru,
1 czubata łyżka cynamonu,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
sok z małej cytryny

Pianka:
6 białek,
½ szklanki cukru,
opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru),

Dodatkowo:
2 – 3 łyżki bułki tartej,
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i masło dokładnie posiekać. Dodać żółtka oraz jogurt i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3. Większą część wstawić na kilka godzin do lodówki a mniejszą zamrozić.

Orzechy posiekać i podsmażyć na suchej patelni.

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, następnie pokroić w półplasterki. Przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, dodać sok z cytryny i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać cukier oraz cynamon - dusić pod przykryciem około 10 minut. Odlać około 1/3 szklanki powstałego soku, przestudzić i rozrobić w nim mąkę ziemniaczaną. Dodać do masy jabłkowej, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować (całkowity czas duszenia masy zależy od gatunku jabłek jakich używamy – nie powinny się całkowicie rozpaść).

Większą część ciasta wyjąć z lodówki i wylepić nim spód wcześniej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blaszki ( 24x36 ). Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec (około 10 minut). Wyjąć, lekko przestudzić.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera i dosypać budyń. Krótko miksować.

 Przestudzone ciasto posypać tartą bułką i wyłożyć na nim masę jabłkową, wyrównać. Na masę nałożyć piankę, a na nią zetrzeć na grubej tarce ciasto wyjęte z zamrażarki. Całość posypać orzechami. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez około godzinę (w razie potrzeby przykryć pod koniec pieczenia wierzch ciasta folią aluminiową).


Smacznego.

2 komentarze:

  1. Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. W połączeniu z orzechami staje się deserową królową :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie się prezentuje :)Fajny pomysł z orzechami :)

    OdpowiedzUsuń