sobota, 31 stycznia 2015

Anielski deserek

Walentynkowe przedbiegi czyli czym osłodzić życie ukochanej osobie...Delikatny krem, owoce i rozpływająca się w ustach beza...siódme niebo  :)





Składniki:

Na bezowe serduszka:

3 białka,

170 g cukru,

2 łyżeczki mąki kukurydzianej,

2-3 krople octu winnego

Na krem:

150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym,

100 g serka mascarpone,

skórka otarta z połowy cytryny,

sok z połowy cytryny

Dodatkowo:

ulubione owoce,
cukier puder do posypania

 Sposób przygotowania:


Na papierze do pieczenia narysować serduszka. Wysmarować blachę do pieczenia i rozłożyć papier. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier nie przerywając ubijania. Na koniec dodać mąkę kukurydzianą i ocet - wymieszać na mniejszych obrotach.

 Bezę nałożyć najpierw na środek serduszek ( nie dochodzimy do brzegów), a następnie na brzegi - za pomocą szprycy robimy "koronę". Ma być ona wyższa niż środek bezowego serduszka.


Bezy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 2-3 minutach zmniejszamy temperaturę do 70 stopni i suszymy bezy przez około 3 godziny. 

Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.


Przygotowujemy krem: serek homogenizowany dokładnie łączymy z serkiem mascarpone, dodajemy sok i skórkę z cytryny, mieszamy.Napełniamy kremem bezowe serduszka, układamy na nich owoce i posypujemy cukrem pudrem. 



Rozkosznych Walentynek!

3 komentarze: