Dzisiaj nietypowo, a to dlatego, że zazwyczaj królują u nas pikantne dania. Tym razem postanowiłam ugotować coś delikatnego. Efekt - smaczne mięsko oraz aksamitny i pachnący sos :)
Składniki:
500
g piersi z kurczaka,
250
g pieczarek,
1
marchewka,
½
brokuła,
pęczek
koperku,
150
ml słodkiej śmietany 12 lub 18%,
sól,
pieprz,
zioła
prowansalskie,
ziele
angielskie,
liść
laurowy,
maggi,
kostka
bulionowa,
mąka,
olej
Sposób
przygotowania: Marchew
oraz cebulę obrać i pokroić : marchew w zapałkę, a cebulę w drobną kostkę. Pierś
opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Razem z cebulą podsmażyć
na rozgrzanym oleju. Pieczarki
oczyścić, umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć. Mięso
i pieczarki przełożyć do garnka, zalać wodą ( ma przykryć mięso), dodać
marchew, posiekany koperek, liść laurowy, ziele angielskie, zioła
prowansalskie, kostkę bulionową i maggi.
Całość dusić na małym ogniu przez
około 40 – 45 minut.
Pod
koniec gotowania sos zaprawić mąką roztartą w śmietance, jeszcze chwilę pogotować
i w razie potrzeby doprawić. W
międzyczasie obgotować w osolonej wodzie podzielony na różyczki brokuł, odcedzić
i przełożyć do gotowego sosu.
Fajny sposób na potrawkę z kurczaka, lubię jak jest tak dużo warzyw.
OdpowiedzUsuń