niedziela, 1 lutego 2015

Pierś kurczaka w delikatnym sosie

Dzisiaj nietypowo, a to dlatego, że zazwyczaj królują u nas pikantne dania. Tym razem postanowiłam ugotować coś delikatnego. Efekt -  smaczne mięsko oraz aksamitny i pachnący sos :)




Składniki:
500 g piersi z kurczaka,
250 g pieczarek,
1 marchewka,
½ brokuła,
pęczek koperku,
150 ml słodkiej śmietany 12 lub 18%,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
ziele angielskie,
liść laurowy,
maggi,
kostka bulionowa,
mąka,
olej

Sposób przygotowania:
Marchew oraz cebulę obrać i pokroić : marchew w zapałkę, a cebulę w drobną kostkę.
Pierś opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Razem z cebulą podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć.
Mięso i pieczarki przełożyć do garnka, zalać wodą ( ma przykryć mięso), dodać marchew, posiekany koperek, liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie, kostkę bulionową i maggi. 

Całość dusić na małym ogniu przez około 40 – 45 minut.

Pod koniec gotowania sos zaprawić mąką roztartą w śmietance, jeszcze chwilę pogotować i w razie potrzeby doprawić.
W międzyczasie obgotować w osolonej wodzie podzielony na różyczki brokuł, odcedzić i przełożyć do gotowego sosu.

Podawać z makaronem lub ziemniakami.



Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Fajny sposób na potrawkę z kurczaka, lubię jak jest tak dużo warzyw.

    OdpowiedzUsuń