czwartek, 17 grudnia 2015

Barmbrack cake

To tradycyjne ciasto pieczone w Irlandii na Halloween. Ciasto to piekłam po raz pierwszy właśnie z okazji tego święta w zeszłym roku - zasmakowało do tego stopnia córkom, że już niebawem gościło na naszym stole wigilijnym zastępując tradycyjny keks. W tym roku również wracam do tego przepisu :)



Składniki:
225 g mąki pszennej tortowej,
100 g brązowego cukru,
1 jajko,
1 łyżeczka przyprawy do pierników,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
200 g suszonych moreli,
150 g rodzynek,
250 ml wystudzonej herbaty,
50 ml whisky ( może być wódka),
około70 - 80 ml wody

Sposób przygotowania:
Herbatę zaparzyć, wystudzić i połączyć z whisky. Zalać nią morele i rodzynki – odstawić na 5 godzin. Po tym czasie odcedzić ( zachować napar).
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, przyprawę do pierników, jajko oraz herbatę z wódką. Wymieszać. Dodać wodę ( ciasto jest bardzo gęste), osączone morele i rodzynki – ponownie wymieszać.
Ciasto przełożyć do małej, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki. Piec w temperaturze 170 stopni przez 60 minut. 


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ale bogate! :) Cudowne ciasto, a myślę, że jakby je tak sosem waniliowym polać, mmm :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozpustna myśl ;). Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń