czwartek, 13 lipca 2023

Yakitori z dymką

Delikatne, o orientalnym smaku szaszłyki podbiły podniebienia moich dzieci. Myślałam, że raczej chętni się nie znajdą na nie lub (co gorsze) będą udawali, że im smakuje. A szaszłyczki rozeszły się błyskawicznie mimo swojego lekko słodkawego smaku :). 


Składniki:
  • 800 g piersi z kurczaka,
    2 pęczki dymki
    Marynata:
    4 łyżki sosu sojowego,
    1 łyżka sosu mirin,
    1 łyżka miodu,
    1 łyżka cukru,
    1 łyżka wody
  • Sposób przygotowania:
  • 1. Pierś opłukać, osuszyć i pokroić w dość grubą kostkę.
    Dymkę umyć, odciąć części pomiędzy cebulką a szczypiorkiem - podzielić na mniejsze kawałki
    Do małego garnka wlać sos sojowy, sos mirin, wodę, dodać cukier i miód. Całość wstawić na ogień - nie zagotowywać tylko podgrzewać mieszając do czasu rozpuszczenia się cukru i miodu. Odstawić i przestudzić.
    Pokrojoną pierś przełożyć do przestudzonej marynaty i odstawić na około 30 minut.
    Po tym czasie pierś osączyć z marynaty (marynatę zachowujemy).
    Osączone kawałki piersi i dymkę nabijamy na przemian na patyczki do szaszłyków, układamy na tacce.Grillujemy z każdej strony, a w trakcie polewamy resztą marynaty.
  • Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz