Yakitori z dymką
Delikatne, o orientalnym smaku szaszłyki podbiły podniebienia moich dzieci. Myślałam, że raczej chętni się nie znajdą na nie lub (co gorsze) będą udawali, że im smakuje. A szaszłyczki rozeszły się błyskawicznie mimo swojego lekko słodkawego smaku :).
Składniki:
- 800 g piersi z kurczaka,
2 pęczki dymki
Marynata:
4 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka sosu mirin,
1 łyżka miodu,
1 łyżka cukru,
1 łyżka wody - Sposób przygotowania:
- 1. Pierś opłukać, osuszyć i pokroić w dość grubą kostkę.
Dymkę umyć, odciąć części pomiędzy cebulką a szczypiorkiem - podzielić na mniejsze kawałki
Do małego garnka wlać sos sojowy, sos mirin, wodę, dodać cukier i miód. Całość wstawić na ogień - nie zagotowywać tylko podgrzewać mieszając do czasu rozpuszczenia się cukru i miodu. Odstawić i przestudzić.
Pokrojoną pierś przełożyć do przestudzonej marynaty i odstawić na około 30 minut.
Po tym czasie pierś osączyć z marynaty (marynatę zachowujemy).
Osączone kawałki piersi i dymkę nabijamy na przemian na patyczki do szaszłyków, układamy na tacce.Grillujemy z każdej strony, a w trakcie polewamy resztą marynaty. - Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz