Zupa ogórkowa na smażonych na maśle ogórkach
Nie wiem czy jedliście w ten sposób przygotowaną zupę ogórkową. Dla mnie najlepsza bo z mojego rodzinnego domu.
- 1 porcja rosołowa,
5 ziemniaków,
pietruszka,
marchew,
kawałek selera,
jasna część pora,
2 ząbki czosnku,
6 -7 ogórków kiszonych,
woda z ogórków,
pęczek koperku,
liść laurowy,
ziele angielskie,
sól,
pieprz,
majeranek,
2 łyżki masła,
½ szklanki śmietanki 18%,
łyżka mąki - Sposób przygotowania:
- 1. Do garnka wlać około 4 l zimnej wody. Włożyć porcję rosołową, zagotować. Zmniejszyć ogień i zszumować. Dorzucić ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.
- 2. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler oraz por obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Do zupy wrzucić marchew, pietruszkę, por i seler. Gotować około 15 minut. Po tym czasie dorzucić ziemniaki.
- 3. Ogórki osączyć z zalewy i pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki.
Na patelni rozpuścić masło, dodać ogórki - smażyć około 10 minut.
Gdy ziemniaki będą miękkie dodać do zupy ogórki, wodę z ogórków( około ½ szklanki), posiekany koperek, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Chwilę pogotować. Na koniec rozrobić mąkę w śmietance i zaprawić zupę. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz