czwartek, 13 lipca 2023

 

Faworki mięsne z dipem czosnkowym

Mięso z piersi kurczaka smażone na kształt chrustów. Wbrew pozorom niesamowicie soczyste i delikatne.


  • Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
    2 szklanki płatków kukurydzianych,
    2 duże jajka,
    sól,
    pieprz,
    ostra i słodka papryka w proszku,
    olej do smażenia,
    duży jogurt naturalny,
    3 ząbki czosnku
    łyżka posiekanego koperku
  • Sposób przygotowania:
  • 1. Czosnek obrać , przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i razem z koperkiem dodać do jogurtu. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Pierś opłukać, osuszyć i pokroić na cienkie paski. Lekko roztłuc. Oprószyć solą, pieprzem i obiema paprykami.
    Paski mięsa ponacinać wzdłuż na środku – otwór około 3 cm. Zwinąć tak samo jak tradycyjne chrusty.
  • 3. Płatki porządnie rozdrobnić na panierkę. Obtoczyć w nich mięsne faworki.
    Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Faworki ułożyć na rozgrzany tłuszcz, zmniejszyć ogień i smażyć na złoty kolor z obu stron. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu.
    Smakują zarówno na gorąco jak i na zimno podane z ulubionym dipem (u mnie czosnkowy).

  • Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz