czwartek, 13 lipca 2023

 

Loksze z farszem kurkowym

Loksze są rodzajem słowackiego naleśnika przygotowanego z ciasta, którego głównym składnikiem są gotowane ziemniaki. Idealnie nadają się do tego ziemniaki, które często zostają nam z poprzedniego dnia. Loksze można podawać na ostro i na słodko.


Składniki:

  • Na ciasto
    500 - 600 g ugotowanych ziemniaków
    200 g mąki pszennej
    1 jajko
    sól do smaku
    Farsz:
    500 g kurek
    2 cebule
    2 łyżki tartej bułki
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
    Dodatkowo
    1/2 kostki masła


Sposób przygotowania:
  • 1. Kurki oczyścić, opłukać, osuszyć na sicie i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę oraz kurki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 10 - 15 minut. Odstawić.
  • 2. Ugotowane ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce lub przecisnąć przez drobną praskę. Dodać jajko i sól - wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać elastyczne ciasto (ilość mąki zależy od gatunku ziemniaków).
    Z wyrobionego ciasta odrywać oprószoną mąką dłonią małe porcje, formować z nich kulki i układać na porządnie posypanej mąką stolnicy. Kulki cienko rozwałkować a przed smażeniem usunąć z nich nadmiar mąki.
  • 3. Posmarowaną tłuszczem patelnię rozgrzać i smażyć loksze - na małym ogniu, uważając aby się nie przypaliły.
    Gorące placki przetrzeć masłem, nałożyć farsz i zwinąć . Podawać gorące.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz