Gołąbki w kapuście włoskiej - z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami
Uwielbiam te gołąbki – farsz jest pyszny, tani i bardzo prosty w przygotowaniu. Taką wersję gołąbków możemy przygotowywać w ciągu całego roku. Ja szczególnie polecam je na piątkowe obiady i oczywiście na Wigilię.
- Składniki:
- 1 duża główka kapusty włoskiej,
2 łyżki octu,
Farsz:
2 woreczki kaszy gryczanej,
1 duża cebula,
2 – 3 garści suszonych grzybów,
sól,
pieprz,
tymianek,
majeranek,
ziele angielskie,
liść laurowy,
przyprawa uniwersalna,
koncentrat pomidorowy,
słodka śmietana 18%,
½ kostki masła,
olej - Sposób przygotowania:
- 1. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście (zachować) i wyciąć głąb. Główkę kapusty włożyć do dużego garnka, zalać wodą, dodać ocet (można pominąć, jednak ja polecam, gdyż liście są wtedy bardziej elastyczne). Zagotować, zmniejszyć ogień i parzyć około 20 minut w międzyczasie obracając kapustę.
Kapustę wyjąć i zdjąć miękkie liście. Jeśli pozostałe źle odchodzą to powtórzyć czynność parzenia (w tej samej wodzie). Z liści ściąć ostrym nożykiem grube nerwy. - 2. Suszone grzyby namoczyć (najlepiej na całą noc). Zagotować, osączyć na sicie i pokroić w drobną kostkę.
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, osączyć i przełożyć do miski.
Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Razem z grzybami dorzucić do kaszy. Dodać sól, pieprz, majeranek, tymianek i przyprawę uniwersalną. Całość dokładnie wymieszać. - 3. Liście kapusty rozłożyć, na końcu liścia od strony nerwu nałożyć po łyżce farszu, założyć na farsz boki liścia i zwinąć w gołąbka.
- 4. Na dno brytfanny lub dużego żaroodpornego naczynia ułożyć odłożone liście, a na nich dość ciasno ułożyć gołąbki. Pomiędzy gołąbki powkładać masło pokrojone w kostkę, ziele angielskie, liście laurowe. Całość podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywą i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 60 minut.
- 5. Po tym czasie gołąbki wyjąć z brytfanki, a powstały sos przelać do garnka. Dodać do niego koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Chwilę pogotować. Na koniec sos zaprawić śmietanką.
Gołąbki nałożyć na talerze i polać sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz