Drożdżowe, ziołowe placki z kurkami i szałwią
Rodzaj pizzy z wyraźnym akcentem ziołowym i chrupiącymi grzybkami.
- Na placki
250 g mąki pszennej
6 -7 g drożdży
150 ml letniej wody
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka ziół prowansalskich
Dodatkowo
100 g kurek
50 g wędzonej szynki
1 czerwona cebula
100 g sera mozzarella
garść świeżej szałwii
5 łyżek śmietanki kremówki 36%
1 łyżeczka oliwy
1 duży ząbek czosnku
sól
pieprz - Sposób przygotowania:
- 1. Drożdże wymieszać z 50 ml wody i 2 łyżkami mąki i cukrem. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Resztę mąki przesiać do miski, dodać sól i zioła prowansalskie. Wyrośnięty zaczyn wlać do miski, dolać około 70 ml wody i wyrabiać ciasto przez kilka minut ( w razie potrzeby dolać wody). Gdy ciasto zacznie tworzyć elastyczną kulę, dodać oliwę i wyrabiać jeszcze aż tłuszcz się wchłonie. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 min.
- 2. Kurki oczyścić, opłukać i osączyć. Wrzucić na patelnię, oprószyć solą i pieprzem, krótko przesmażyć, wystudzić.
Szałwię opłukać i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.
Mozzarellę osączyć z zalewy.
Szynkę i mozzarellę pokroić w cienkie plastry i porwać na małe kawałki. - 3. Przygotować sos: do miseczki wlać śmietanę, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę , doprawić solą i pieprzem - wymieszać.
- 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować. Przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Każdy placek posmarować sosem i rozłożyć na nim równomiernie kurki, szynkę, cebulę, szałwię i mozzarellę. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około 15 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz