Wielkimi krokami zbliża się Wigilia. W moim rodzinnym domu obowiązkowo wśród dwunastu potraw na stole swoje miejsce ma sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybami. Dzisiaj przedstawiam Wam jej moją, dość skromną wersję. Pomijam w niej jajka i ogórki kiszone, a zamiast groszku dodaję konserwową kukurydzę. Dzięki temu smak grzybów jest bardziej wyczuwalny.
Życzę smacznego!
Składniki:
4
– 5 ziemniaków sałatkowych,
1
marchew,
1
pietruszka,
jasna
część 1 pora,
½
słodkiej papryki,
1
puszka kukurydzy,
słoiczek
marynowanych grzybków ( u mnie prawdziwki)
2
kopiaste łyżki jogurtu naturalnego,
2
łyżki majonezu
sól,
pieprz
Sposób
przygotowania:
Ziemniaki,
marchew, pietruszkę umyć i ugotować w mundurkach. Odcedzić, wystudzić i pokroić
w kostkę.
Por
oczyścić, przekroić wzdłuż i pokroić w cienkie półksiężyce. Przelać wrzątkiem
na sicie.
Paprykę
oczyścić z ziaren, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Kukurydzę
i grzyby osączyć z zalewy, grzyby pokroić w kostkę.
Wszystkie
składniki sałatki połączyć ze sobą, dodać jogurt, majonez, doprawić solą i
pieprzem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. W razie potrzeby jeszcze
doprawić.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, marchew, pietruszkę umyć i ugotować w mundurkach. Odcedzić, wystudzić i pokroić w kostkę.
Por
oczyścić, przekroić wzdłuż i pokroić w cienkie półksiężyce. Przelać wrzątkiem
na sicie.
Paprykę
oczyścić z ziaren, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Kukurydzę i grzyby osączyć z zalewy, grzyby pokroić w kostkę.
Wszystkie
składniki sałatki połączyć ze sobą, dodać jogurt, majonez, doprawić solą i
pieprzem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. W razie potrzeby jeszcze
doprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz