piątek, 5 grudnia 2014

Jarzynowa sałatka z marynowanymi grzybkami

Wielkimi krokami zbliża się Wigilia. W moim rodzinnym domu obowiązkowo wśród dwunastu potraw na stole swoje miejsce ma sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybami. Dzisiaj przedstawiam Wam jej moją, dość skromną wersję.  Pomijam w niej jajka i ogórki kiszone, a zamiast groszku dodaję konserwową kukurydzę. Dzięki temu smak grzybów jest bardziej wyczuwalny.

 Życzę smacznego!


Składniki:

4 – 5 ziemniaków sałatkowych,
1 marchew,
1 pietruszka,
jasna część 1 pora,
½ słodkiej papryki,
1 puszka kukurydzy,
słoiczek marynowanych grzybków ( u mnie prawdziwki)
2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego,
2 łyżki majonezu
sól,
pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki, marchew, pietruszkę umyć i ugotować w mundurkach. Odcedzić, wystudzić i pokroić w kostkę.

Por oczyścić, przekroić wzdłuż i pokroić w cienkie półksiężyce. Przelać wrzątkiem na sicie.
Paprykę oczyścić z ziaren, umyć i pokroić w drobną kostkę.

Kukurydzę i grzyby osączyć z zalewy, grzyby pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą, dodać jogurt, majonez, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. W razie potrzeby jeszcze doprawić. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz