Pulpeciki w takim sosie smakują wybornie. Sos jest zawiesisty, więc nie musimy go zagęszczać. Smak i aromat nie do porównania! Pyszne, nietuzinkowe danie obiadowe, któremu nie oprą się nawet dzieciaki ( tak myślę, bo moja trzódka była zachwycona) :).
Składniki:
Na pulpeciki:
50 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
3 ząbki czosnku,
3-4 łyżki tartej bułki,
1 jajko,
sól,
pieprz,
ostra papryka mielona,
zioła prowansalskie,
natka pietruszki
Na sos:
3 średniej wielkości winne jabłka,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka prażonej cebuli,
1 szklanka soku pomidorowego,
4 łyżeczki przecieru pomidorowego,
sól,
pieprz,
słodka papryka mielona,
świeża bazylia,
świeży tymianek,
oliwa lub olej
Dodatkowo ( wedle uznania):
kilka kulek mozzarelli
„mini”
Sposób przygotowania:
Mięso mielone, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę
tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól i przyprawy włożyć do miski, wymieszać i
dobrze wyrobić. Z mięsa formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
Zagotować w garnku wodę z solą. Gotowe kulki wrzucać na wrzątek i gotować około
10 minut na małym ogniu. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz i
odstawić.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce (na oczkach do
tarcia ziemniaków).
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy
lub oleju. Dodać starte jabłka, chwilę smażyć na małym ogniu. Dodać sok pomidorowy, koncentrat, przeciśnięty
przez praskę czosnek, cebulkę prażoną, posiekaną bazylię i tymianek, sól i przyprawy. Chwilę pogotować (często mieszać).
Na koniec dodać ugotowane wcześniej pulpeciki,
gotować jeszcze około 5 minut, zestawić z ognia.
Na sos:
3 średniej wielkości winne jabłka,
3 średniej wielkości winne jabłka,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka prażonej cebuli,
1 szklanka soku pomidorowego,
4 łyżeczki przecieru pomidorowego,
sól,
pieprz,
słodka papryka mielona,
świeża bazylia,
świeży tymianek,
oliwa lub olej
Dodatkowo ( wedle uznania):
kilka kulek mozzarelli „mini”
Sposób przygotowania:
Mięso mielone, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę
tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól i przyprawy włożyć do miski, wymieszać i
dobrze wyrobić. Z mięsa formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
Zagotować w garnku wodę z solą. Gotowe kulki wrzucać na wrzątek i gotować około
10 minut na małym ogniu. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz i
odstawić.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce (na oczkach do
tarcia ziemniaków).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz