piątek, 12 grudnia 2014

Pulpeciki w sosie pomidorowo - jabłkowym

Pulpeciki w takim sosie smakują wybornie. Sos jest zawiesisty, więc nie musimy go zagęszczać. Smak i aromat nie do porównania! Pyszne, nietuzinkowe danie obiadowe, któremu nie oprą się nawet dzieciaki ( tak myślę, bo moja trzódka była zachwycona) :). 




Składniki:

Na pulpeciki:
50 dag  mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 
3 ząbki czosnku,
3-4 łyżki tartej bułki,
1 jajko,
sól,
pieprz,
ostra papryka mielona,
zioła prowansalskie,
natka pietruszki

Na sos:
3 średniej wielkości winne jabłka,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka prażonej cebuli,
1 szklanka soku pomidorowego,
4 łyżeczki przecieru pomidorowego,
sól,
pieprz,
słodka papryka mielona,
świeża bazylia,
świeży tymianek,
oliwa lub olej

Dodatkowo ( wedle uznania):

 kilka kulek mozzarelli „mini”


Sposób przygotowania:
Mięso mielone, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól i przyprawy włożyć do miski, wymieszać i dobrze wyrobić. Z mięsa formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Zagotować w garnku wodę z solą. Gotowe kulki wrzucać na wrzątek i gotować około 10 minut na małym ogniu. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz i odstawić.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce (na oczkach do tarcia ziemniaków).

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Dodać starte jabłka, chwilę smażyć na małym ogniu.  Dodać sok pomidorowy, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulkę prażoną, posiekaną bazylię i tymianek, sól i  przyprawy. Chwilę pogotować (często  mieszać). 

Na koniec dodać ugotowane wcześniej pulpeciki, gotować jeszcze około 5 minut, zestawić z ognia.

Podawać z makaronem i (wedle uznania) mini mozzarellą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz