niedziela, 7 grudnia 2014

Mielone jak kłębki włóczki

Mielone z piekarnika, które pięknie prezentują się na półmisku.

Na pewno zaskoczycie nimi swoich gości :)


Składniki:

500–600g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo – wołowe),

1 średniej wielkości marchewka,

1 cebula,

2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

2 – 3 łyżki bułki tartej,

1 łyżka majonezu,

1 jajko,

przyprawa do mięsa mielonego,

czosnek granulowany, 

przyprawa maggi,

pieprz,

sól,

olej,

½ arkusza gotowego ciasta francuskiego,

jajko do posmarowania.


Sposób przygotowania:

Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce (średnia wielkość oczek). Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać olej na patelni -  podsmażyć na nim marchew, cebulę. Zdjąć z ognia, przestudzić.

Do miski przełożyć mięso mielone, wystudzoną marchew z cebulką, natkę pietruszki, bułkę tartą, majonez, jajo, przyprawy – wszystkie składniki dokładnie wyrobić na jednolitą masę.

Mięso podzielić na 9 – 10 równych porcji i formować z niego kule, ułożyć na talerzu.


Rozłożyć arkusz ciasta francuskiego i pociąć go na cieniutkie paseczki.
Każdą kulę obwinąć paseczkami ciasta francuskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Roztrzepać jajko i posmarować nim „kłębki”.
Blaszkę z „kłębkami” wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 35 – 40 minut.
Podawać gorące.

2 komentarze: