czwartek, 11 grudnia 2014

Ryba po japońsku w cieście naleśnikowym

Gdy mamy ochotę na rybkę bardziej wyrazistą w smaku niż ryba po grecku, przygotujmy rybę po japońsku. Z Japonią ma zapewne tyle samo wspólnego co ta pierwsza z Grecją, ale przecież nie chodzi o nazwę tylko o smak :) Jest wyśmienita zarówno na zimno jak i na ciepło.



Składniki:

1 kg filetów z ryby ( u mnie dorsz),
2 słodkie czerwone papryki,
½ litrowego słoika ogórków konserwowych,
2 duże cebule,

Na zalewę:

niepełna szklanka octu 10% ( około 200 ml),
1,5 szklanki wody,
¼ szklanki oleju,

1,5 łyżki cukru,
2 łyżki pikantnego ketchupu,
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
płaska łyżeczka soli


Na ciasto naleśnikowe:

1 szklanka mąki,
1 szklanka wody,
1 jajo,
sól,
pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Rybę opłukać, osuszyć i podzielić na mniejsze części.
W misce przygotować ciasto naleśnikowe – mikserem połączyć wszystkie składniki.
Kawałki ryby zanurzyć w cieście i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron ( ciasto ma się przyrumienić). Zdjąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i odstawić.

Cebule obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju.

Ogórki i paprykę pokroić w paski lub grubą kostkę.

Przygotować zalewę - w garnku wymieszać wszystkie składniki i zagotować. 

Zmniejszyć ogień, dodać paprykę, ogórki i cebulę. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Zestawić z ognia i wystudzić.

W naczyniu układać warstwami rybę i warzywa w zalewie. Odstawić na około 12 godzin – składniki muszą się „przegryźć”.





3 komentarze:

  1. Jeśli dziś zrobię tą rybkę to czy do piątku wytrwa czy lepiej zrobić ją później??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj szkoda, że nie zaglądałam przez kilka dni...
      Zrobiłabym ją dzień przed Wigilią albo w Wigilię rano (podobnie rybę po grecku).
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń