Gdy mamy ochotę na rybkę bardziej wyrazistą w smaku niż ryba po grecku, przygotujmy rybę po japońsku. Z Japonią ma zapewne tyle samo wspólnego co ta pierwsza z Grecją, ale przecież nie chodzi o nazwę tylko o smak :) Jest wyśmienita zarówno na zimno jak i na ciepło.
Składniki:
1 kg filetów z ryby ( u mnie dorsz),
2 słodkie czerwone papryki,
½ litrowego słoika ogórków konserwowych,
2 duże cebule,
Na zalewę:
niepełna szklanka octu 10% ( około 200
ml),
1,5 szklanki wody,
¼ szklanki oleju,
1,5
łyżki cukru,
2
łyżki pikantnego ketchupu,
1
mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
płaska
łyżeczka soli
2 duże cebule,
Jeśli dziś zrobię tą rybkę to czy do piątku wytrwa czy lepiej zrobić ją później??
OdpowiedzUsuńOj szkoda, że nie zaglądałam przez kilka dni...
UsuńZrobiłabym ją dzień przed Wigilią albo w Wigilię rano (podobnie rybę po grecku).
Pozdrawiam :)
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń