wtorek, 9 grudnia 2014

Sałatka Szuba na pumperniklu

Podana w ten sposób Szuba jest ozdobą stołu, a użycie jogurtu zamiast tradycyjnego majonezu powoduje, że jest ona „lżejsza” kalorycznie.



Składniki:

6 płatów śledzi matiasów,

2 średniej wielkości buraczki,

2 cebule,

4 ziemniaki,

2 marchewki,

5 jaj,

opakowanie chleba pumpernikiel (250g), 

jogurt naturalny,

sól, 

pieprz

 

Dodatkowo:

Szklanki i folia aluminiowa



Sposób przygotowania:

Matiasy namoczyć w wodzie lub mleku na około 3 – 4 godziny ( w razie potrzeby czynność powtórzyć). Wyjąć, opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
Ziemniaki, marchew, buraczki umyć i ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać. Marchew i ziemniaki pokroić w drobną kostkę, a buraczki zetrzeć na tarce.
Cebulę obrać i drobno pokroić.

Wnętrze szklanek wykładamy folią aluminiową, tak aby folia wystawała nad brzegi i dokładnie ją dociskamy. 


 Do szklanek wkładamy cienkie warstwy poszczególnych składników w następującej kolejności: buraczki, śledzie, marchew, jajka, cebula, ziemniaki.


 Każdą warstwę dociskamy, solimy, pieprzymy i smarujemy cienko jogurtem. Na końcu kładziemy wycięty krążek z pumpernikla (wielkość dopasowujemy do średnicy szklanki).


Szklanki z sałatką wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu, odwracamy do góry dnem i wyjmujemy sałatkę wraz z folią. Ściągamy folię i dekorujemy sałatkę jogurtem. Dodatkowo możemy posypać posiekaną zieleniną. 






2 komentarze:

  1. Poematy to nie tylko wiersze to też twórczość kulinarna -Zdolności poetyczne zależą od serca-

    OdpowiedzUsuń