Podana w ten sposób
Szuba jest ozdobą stołu, a użycie jogurtu zamiast tradycyjnego majonezu
powoduje, że jest ona „lżejsza” kalorycznie.
Składniki:
6 płatów śledzi matiasów,
2 średniej wielkości
buraczki,
2 cebule,
4 ziemniaki,
2 marchewki,
5 jaj,
opakowanie chleba
pumpernikiel (250g),
jogurt naturalny,
pieprz
Dodatkowo:
Szklanki i folia
aluminiowa
Sposób
przygotowania:
Matiasy namoczyć w
wodzie lub mleku na około 3 – 4 godziny ( w razie potrzeby czynność powtórzyć).
Wyjąć, opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
Jajka ugotować na
twardo, obrać i pokroić w kostkę.
Ziemniaki, marchew,
buraczki umyć i ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać. Marchew i ziemniaki pokroić
w drobną kostkę, a buraczki zetrzeć na tarce.
Cebulę obrać i drobno
pokroić.
Wnętrze szklanek wykładamy folią aluminiową, tak
aby folia wystawała nad brzegi i dokładnie ją dociskamy.
Do
szklanek wkładamy cienkie warstwy poszczególnych składników w następującej
kolejności: buraczki, śledzie, marchew, jajka, cebula, ziemniaki.
Każdą
warstwę dociskamy, solimy, pieprzymy i smarujemy cienko jogurtem. Na końcu
kładziemy wycięty krążek z pumpernikla (wielkość dopasowujemy do średnicy
szklanki).
Szklanki z sałatką wkładamy
na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu, odwracamy do góry dnem i wyjmujemy
sałatkę wraz z folią. Ściągamy folię i dekorujemy sałatkę jogurtem. Dodatkowo
możemy posypać posiekaną zieleniną.
świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPoematy to nie tylko wiersze to też twórczość kulinarna -Zdolności poetyczne zależą od serca-
OdpowiedzUsuń