To nic innego jak pierogi z mięsem mielonym z patelni. Jednak tak pomysłowo zrobione są zaskakującą przekąską idealną na mniejsze i większe imprezy.
Składniki:
Na ciasto:
300 g mąki pszennej,
200 ml jogurtu naturalnego,
½ łyżeczki sody,
szczypta soli
Na farsz:
350 g mięsa mielonego drobiowego ( u mnie z indyka),
1 łyżka bułki tartej,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
przyprawa do mięsa mielonego
Ponadto:
słone paluszki,
Na panierkę:
2 – 3 jajka,
bułka tarta
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać jogurt, dodać
sól i sodę. Zagnieść ciasto, a jeżeli będzie zbyt luźne podsypać niewielką
ilością mąki.
Mięso mielone przyprawić, dodać bułkę tartą i przeciśnięty
przez praskę czosnek. Wyrobić na gładką masę.
Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, podzielić na
dwie części i rozwałkować ( grubość jak na pierogi).
Z ciasta wykrawać za pomocą dużego kubka lub słoika koła o
średnicy 7-8 cm.
Na środku każdego koła położyć słony paluszek (końce
paluszka mają wystawać za koło na taką samą długość), a na nim łyżeczkę farszu.
Końcówki kół złożyć do siebie i zlepić tak jak pierogi,
dociskając mocniej w miejscach gdzie wystaje paluszek.
Każdego pieroga przeciąć ostrym nożem na pół.
Jajka roztrzepać, maczać w nich udka i obtoczyć w bułce
tartej.
Smażyć na bardzo małym ogniu na złoty kolor z dwóch stron.
Usmażone udka zdejmować z patelni i osączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku
papierowym.
Podawać na gorąco lub zimno.
Ponadto:
słone paluszki,
Na panierkę:
2 – 3 jajka,
bułka tarta
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać jogurt, dodać
sól i sodę. Zagnieść ciasto, a jeżeli będzie zbyt luźne podsypać niewielką
ilością mąki.
Mięso mielone przyprawić, dodać bułkę tartą i przeciśnięty
przez praskę czosnek. Wyrobić na gładką masę.
Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, podzielić na
dwie części i rozwałkować ( grubość jak na pierogi).
Z ciasta wykrawać za pomocą dużego kubka lub słoika koła o
średnicy 7-8 cm.
Na środku każdego koła położyć słony paluszek (końce
paluszka mają wystawać za koło na taką samą długość), a na nim łyżeczkę farszu.
Końcówki kół złożyć do siebie i zlepić tak jak pierogi,
dociskając mocniej w miejscach gdzie wystaje paluszek.
Każdego pieroga przeciąć ostrym nożem na pół.
Jajka roztrzepać, maczać w nich udka i obtoczyć w bułce
tartej.
Smażyć na bardzo małym ogniu na złoty kolor z dwóch stron.
Usmażone udka zdejmować z patelni i osączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku
papierowym.
Podawać na gorąco lub zimno.
a nie łaska napisać źródło przepisu?
OdpowiedzUsuńA proszę:
Usuńhttp://food.ua/recipes/27957
A nie łaska się podpisać "Anonimie"?
Pozdrawiam :D