Ciasto jest dość pracochłonne, jeśli nie mamy gotowej masy makowej i sera z wiaderka, ale naprawdę warto poświęcić mu nieco więcej czasu. Jest to idealne połączenie - ser, mak i śliwka cieszy podniebienie i oczy!
Składniki:
Ciasto na kruchy spód:
450 g mąki,
300 g masła,
150 g cukru pudru,
3 żółtka,
3 duże łyżki kwaśnej śmietany,
½ torebki cukru waniliowego,
szczypta soli,
1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)
Masa makowa( można użyć również około 900 g gotowej masy
makowej):
500 g maku,
1 szklanka cukru,
3 jajka,
kopiasta łyżeczka cynamonu,
30 g miękkiego masła,
150 g miodu płynnego,
koło 300 - 350 g mieszanki
różnych bakalii (rodzynki, orzechy skórka kandyzowana pomarańczowa, migdały itp.),
3 – 4 łyżki bułki tartej
Masa serowa:
600 g dwukrotnie zmielonego twarogu ( najlepiej półtłustego)
lub gotowego z wiaderka,
3 jajka,
80 ml śmietany kremówki,
3 duże łyżki kwaśnej śmietany,
1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
70 g miękkiego masła,
100 g cukru pudru,
sok z ½ cytryny,
starta skórka z 1 cytryny
Ponadto:
8 – 10 śliwek
(ilość zależy od wielkości owoców, ja użyłam 8 średniej wielkości)
Sposób przygotowania:
Mak zalewamy wodą, gotujemy na wolnym ogniu przez około 30
minut. Zostawiamy na kilka godzin lub najlepiej na noc.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, cukier
puder, kakao ( można pominąć), pokrojone na kawałki masło i siekamy nożem.
Następnie dodajemy śmietanę, żółtka i szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy
do lodówki na około 60 minut.
W tym czasie przygotowujemy masy – makową i serową.
Jeśli mak nie wchłonie całej wody, to odcedzamy go na
drobnym sicie lub bawełnianej ścierce. Mielimy trzy razy. Dodajemy do niego
cukier, żółtka, masło, miód, cynamon i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy
bakalie, bułkę tartą i ubite na sztywno białka, mieszamy.
Ser mielimy dwa razy. Miękkie masło ucieramy na puszystą
masę, dodajemy po jednym jajku, następnie cukier puder i budyń. Do masy
porcjami dodajemy zmielony ser. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej
masy.
Schłodzoną śmietanę ubijamy i odstawiamy.
Dodajemy pozostałe składniki: kwaśną śmietanę, sok z
cytryny, skórkę otartą z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie
mieszamy.
Śliwki myjemy i drylujemy rozcinając je całkowicie.
Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko wylepiamy nim
blaszkę 24 x 36 cm i nakłuwamy widelcem.
Na tak przygotowany spód wykładamy w poprzecznych rzędach
masę makową. Paski masy makowej wygładzamy umoczoną w wodzie łyżką.
Pomiędzy paski maku nakładamy masę serową, a na nią śliwki
skórką do dołu.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i
pieczemy około 60 minut ( w razie potrzeby nakrywamy pod koniec pieczenia folią
aluminiową).
Masa makowa( można użyć również około 900 g gotowej masy
makowej):
500 g maku,
1 szklanka cukru,
3 jajka,
kopiasta łyżeczka cynamonu,
30 g miękkiego masła,
150 g miodu płynnego,
koło 300 - 350 g mieszanki
różnych bakalii (rodzynki, orzechy skórka kandyzowana pomarańczowa, migdały itp.),
3 – 4 łyżki bułki tartej
Masa serowa:
600 g dwukrotnie zmielonego twarogu ( najlepiej półtłustego)
lub gotowego z wiaderka,
3 jajka,
80 ml śmietany kremówki,
3 duże łyżki kwaśnej śmietany,
1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
70 g miękkiego masła,
100 g cukru pudru,
sok z ½ cytryny,
starta skórka z 1 cytryny
Ponadto:
8 – 10 śliwek
(ilość zależy od wielkości owoców, ja użyłam 8 średniej wielkości)
Sposób przygotowania:
Mak zalewamy wodą, gotujemy na wolnym ogniu przez około 30
minut. Zostawiamy na kilka godzin lub najlepiej na noc.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, cukier
puder, kakao ( można pominąć), pokrojone na kawałki masło i siekamy nożem.
Następnie dodajemy śmietanę, żółtka i szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy
do lodówki na około 60 minut.
W tym czasie przygotowujemy masy – makową i serową.
Jeśli mak nie wchłonie całej wody, to odcedzamy go na
drobnym sicie lub bawełnianej ścierce. Mielimy trzy razy. Dodajemy do niego
cukier, żółtka, masło, miód, cynamon i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy
bakalie, bułkę tartą i ubite na sztywno białka, mieszamy.
Ser mielimy dwa razy. Miękkie masło ucieramy na puszystą
masę, dodajemy po jednym jajku, następnie cukier puder i budyń. Do masy
porcjami dodajemy zmielony ser. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej
masy.
Schłodzoną śmietanę ubijamy i odstawiamy.
Dodajemy pozostałe składniki: kwaśną śmietanę, sok z
cytryny, skórkę otartą z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie
mieszamy.
Śliwki myjemy i drylujemy rozcinając je całkowicie.
Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko wylepiamy nim
blaszkę 24 x 36 cm i nakłuwamy widelcem.
Na tak przygotowany spód wykładamy w poprzecznych rzędach
masę makową. Paski masy makowej wygładzamy umoczoną w wodzie łyżką.
Pomiędzy paski maku nakładamy masę serową, a na nią śliwki
skórką do dołu.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i
pieczemy około 60 minut ( w razie potrzeby nakrywamy pod koniec pieczenia folią
aluminiową).
Wygląda zachwycająco, piękne kolory :)
OdpowiedzUsuń