Kopytka mięsne powstały z braku czasu – o wiele szybciej idzie krojenie wałeczków niż formowanie tradycyjnych klopsików czy też pulpecików. Reszta to przegląd lodówki, którego dopełnieniem jest ryż. Na pewno nie raz wykorzystam ten sposób na pulpecikowe mięso w swojej kuchni – tak szybko znikającego obiadu dawno nie widziałam :).
Składniki:
2
torebki ryżu (200g),
2
marchewki,
1
pietruszka,
1
papryka,
jasna
część z jednego pora,
szklanka
mrożonego groszku,
½
szklanki kiełków soi,
1
szklanka bulionu warzywnego,
3
łyżki sosu Korma,
przyprawa
orientalna,
przyprawa
maggi,
sos
sojowy,
sól,
pieprz,
Na
mięsne kopytka:
50 dag mięsa
mielonego wołowo-wieprzowego,
3 ząbki czosnku,
3-4 łyżki tartej bułki,
1 jajko,
sól,
pieprz,
ostra papryka mielona,
zioła prowansalskie,
Ponadto:
olej do smażenia,
szczypiorek do posypania potrawy
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić,
przelać zimną wodą, osączyć.
Mięso mielone, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek,
bułkę tartą, sól i przyprawy włożyć do miski, wymieszać i dobrze wyrobić. Na
dużej desce lub stolnicy formować z mięsa cienkie wałki i pociąć je na drobne
kopytka. Zagotować w garnku wodę z solą. Gotowe kopytka wrzucać na wrzątek i
gotować około 10 minut na małym ogniu. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową,
przełożyć na talerz i odstawić.
Przygotować warzywa: oczyścić por, obrać ze skórki marchew i
pietruszkę, z papryki wyciąć nasiona. Warzywa opłukać, pociąć w zapałki i razem
z groszkiem oraz kiełkami soi wrzucić na rozgrzany olej. Dusić pod przykryciem
do miękkości.
W międzyczasie rozgrzać olej na drugiej patelni i podsmażyć
na niej mięsne kopytka – z obu stron na rumiano.
Gdy warzywa będą miękkie, dorzucić na patelnię ugotowany
wcześniej ryż, przyprawy, dodać sos Korma, bulion warzywny, kilka kropli maggi,
sosu sojowego, wymieszać i dusić wszystko razem około 10 minut. Na koniec dodać obsmażone
mięsne kopytka – całość smażyć bez przykrycia około 7 - 10 minut – nie za długo,
kopytka mają pozostać chrupiące.
Przed podaniem potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić,
przelać zimną wodą, osączyć.
Mięso mielone, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek,
bułkę tartą, sól i przyprawy włożyć do miski, wymieszać i dobrze wyrobić. Na
dużej desce lub stolnicy formować z mięsa cienkie wałki i pociąć je na drobne
kopytka. Zagotować w garnku wodę z solą. Gotowe kopytka wrzucać na wrzątek i
gotować około 10 minut na małym ogniu. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową,
przełożyć na talerz i odstawić.
Przygotować warzywa: oczyścić por, obrać ze skórki marchew i
pietruszkę, z papryki wyciąć nasiona. Warzywa opłukać, pociąć w zapałki i razem
z groszkiem oraz kiełkami soi wrzucić na rozgrzany olej. Dusić pod przykryciem
do miękkości.
W międzyczasie rozgrzać olej na drugiej patelni i podsmażyć
na niej mięsne kopytka – z obu stron na rumiano.
Gdy warzywa będą miękkie, dorzucić na patelnię ugotowany
wcześniej ryż, przyprawy, dodać sos Korma, bulion warzywny, kilka kropli maggi,
sosu sojowego, wymieszać i dusić wszystko razem około 10 minut. Na koniec dodać obsmażone
mięsne kopytka – całość smażyć bez przykrycia około 7 - 10 minut – nie za długo,
kopytka mają pozostać chrupiące.
Przed podaniem potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz