piątek, 12 grudnia 2014

Mięsne kopytka na orientalnym ryżu

Kopytka mięsne powstały z braku czasu – o wiele szybciej idzie krojenie wałeczków niż formowanie tradycyjnych klopsików czy też pulpecików. Reszta to przegląd lodówki, którego dopełnieniem jest ryż. Na pewno nie raz wykorzystam ten sposób na pulpecikowe mięso w swojej kuchni – tak szybko znikającego obiadu dawno nie widziałam :).




Składniki:

2 torebki ryżu (200g),
2 marchewki,
1 pietruszka,
1 papryka,
jasna część z jednego pora,
szklanka mrożonego groszku,
½ szklanki kiełków soi,
1 szklanka bulionu warzywnego,
3 łyżki sosu Korma,
przyprawa orientalna,
przyprawa maggi,
sos sojowy,
sól,
pieprz,
Na mięsne kopytka:
50 dag  mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 
3 ząbki czosnku,
3-4 łyżki tartej bułki,
1 jajko,
sól,
pieprz,
ostra papryka mielona,
zioła prowansalskie,
Ponadto:
olej do smażenia,
szczypiorek do posypania potrawy

Sposób przygotowania:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć.

Mięso mielone, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, sól i przyprawy włożyć do miski, wymieszać i dobrze wyrobić. Na dużej desce lub stolnicy formować z mięsa cienkie wałki i pociąć je na drobne kopytka. Zagotować w garnku wodę z solą. Gotowe kopytka wrzucać na wrzątek i gotować około 10 minut na małym ogniu. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz i odstawić.

Przygotować warzywa: oczyścić por, obrać ze skórki marchew i pietruszkę, z papryki wyciąć nasiona. Warzywa opłukać, pociąć w zapałki i razem z groszkiem oraz kiełkami soi wrzucić na rozgrzany olej. Dusić pod przykryciem do miękkości.

W międzyczasie rozgrzać olej na drugiej patelni i podsmażyć na niej mięsne kopytka – z obu stron na rumiano.

Gdy warzywa będą miękkie, dorzucić na patelnię ugotowany wcześniej ryż, przyprawy, dodać sos Korma, bulion warzywny, kilka kropli maggi, sosu sojowego, wymieszać i dusić wszystko razem około 10 minut. Na koniec dodać obsmażone mięsne kopytka – całość smażyć bez przykrycia około 7 - 10  minut – nie za długo, kopytka mają pozostać chrupiące.

Przed podaniem potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz