piątek, 12 grudnia 2014

Piernikowe muffinki (babeczki) z figami i nutką limonki

Jak w większości polskich domów i u nas nadszedł czas na przedświąteczne "pierniczenie" ;). 

O tych babeczkach powiem tylko tyle, że są obłędnie pyszne i długo zachowują świeżość - co roku, wraz z córkami, piekę ich podwójną porcję.




Składniki:


Ciasto na babeczki:

2,5 szklanki mąki tortowej,

2 łyżki cukru,

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

1 łyżka przyprawy do pierników,

1 łyżeczka cynamonu,

1 łyżeczka kakao,

3/4 kostki margaryny do pieczenia,

2 łyżki miodu,

1 szklanka mleka,

2 jajka


Masa figowa:

20 dag suszonych fig,

1,5 szklanki wody,

0,5 łyżeczki cynamonu,

szczypta gałki muszkatołowej,

1/4 szklanki cukru,

sok z jednej limonki,


Lukier: 

białko z jednego jajka,

cukier puder - tyle ile przyjmie białko,

szczypta soli,

sok z połowy  limonki


Sposób przygotowania:


Ciasto na muffinki:

W makutrze wymieszać ze sobą wszystkie sypkie składniki. 

Rozpuścić margarynę z miodem i odstawić do przestudzenia. 

W osobnym naczyniu roztrzepać jajko i mleko - połączyć z przestudzoną margaryną i miodem. 

Wlać do mąki z przyprawami i utrzeć na gładką masę.


Masa figowa: 

Pokrojone w ćwiartki figi, wodę, cynamon i gałkę muszkatołową gotujemy na średnim ogniu w garnku z grubym dnem. 

Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez około 25 min. 

Dodajemy cukier, sok z limonki, przykrywamy pokrywką i gotujemy aż wszystko zgęstnieje, a w garnku pozostanie tylko niewielka ilość płynu. 

Schładzamy i rozdrabniamy blenderem. 


Lukier: 

Do schłodzonego białka dodać szczyptę soli i ubić na puszystą piankę. 

 Stopniowo dodawać cukier puder cały czas ubijając masę. 

Wycisnąć sok z limonki i połączyć z masą. 


Papilotki lub foremki do muffinek napełniać w następujący sposób: 1 łyżeczka ciasta, 1 łyżeczka nadzienia na środek, 1 łyżeczka ciasta. 

Piec przez około 20 min w piekarniku nagrzanym do 210 stopni. Wyjąć, wystudzić i udekorować lukrem.




Świąteczne słodkości!

5 komentarzy:

  1. Niesmaowity wygląd, akurat na świąteczny stół, zapraszamy do wzięcia udziału w naszym konkursie
    http://coolinarnie.pl/2014/12/14563/konkurs-swiateczny

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bajecznie, ten spływający lukier, achhh. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wyglądają aż szkoda jeść
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń