niedziela, 8 lutego 2015

Łaciatek z brzoskwiniami

Pyszne, wilgotne i proste ciasto – idealne do popołudniowej kawy. Przygotować je możemy z ulubionymi owocami. Ja polecam również wersję ze śliwkami :)




Składniki (foremka 40x28):

390 g mąki tortowej,

300 g cukru,

4 jajka,

¾ szklanki kwaśnej śmietany,

¾ szklanki oleju,

3 łyżeczki proszku do pieczenia,

2 łyżki kakao,

2 łyżki mleka,

2 łyżki soku z cytryny,

puszka brzoskwiń,

cukier puder,

szczypta soli


Sposób przygotowania:


Brzoskwinie odcedzić z zalewy i pokroić.


Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z solą, a pod koniec dodać porcjami cukier – ubić na sztywno.


Żółtka utrzeć z sokiem z cytryny i wlać cienkim strumieniem do białek stale mieszając mikserem na średnich obrotach.


Do masy wlewać porcjami olej, następnie śmietanę i dalej ubijać na średnich obrotach.


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy – miksować na małych obrotach do czasu połączenia się składników.


2/3 ciasta wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki i wyrównać.


Do reszty ciasta dodać kakao, mleko i wymieszać. 

Ciemne ciasto nakładamy „kleksami” na jasne i robimy „esy floresy”. Na wierzch układamy brzoskwinie.


Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 45 – 50 minut – do suchego patyczka.


Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz