Sposób
przygotowania:
Brzoskwinie odcedzić z zalewy i pokroić.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z solą, a
pod koniec dodać porcjami cukier – ubić na sztywno.
Żółtka utrzeć z sokiem z cytryny i wlać cienkim
strumieniem do białek stale mieszając mikserem na średnich obrotach.
Do masy wlewać porcjami olej, następnie śmietanę i
dalej ubijać na średnich obrotach.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać
porcjami do masy – miksować na małych obrotach do czasu połączenia się
składników.
2/3 ciasta wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i
wysypanej mąką blaszki i wyrównać.
Do reszty ciasta dodać kakao, mleko i wymieszać.
Ciemne ciasto nakładamy „kleksami” na jasne i robimy „esy floresy”. Na wierzch
układamy brzoskwinie.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni
piekarnika i pieczemy 45 – 50 minut – do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz