piątek, 6 lutego 2015

Różane wiedeńskie pączki z piekarnika

Takie słodkości możecie przygotować na Walentynki jak i na Tłusty Czwartek.

Delikatne i pachnące, po prostu pyszne! Jedni nazywają je wiedeńskimi inni hiszpańskimi. Tradycyjnie smażone w głębokim tłuszczy, u mnie pieczone w piekarniku z dodatkiem przecieru z płatków róży.



Składniki:


1 szklanka mąki tortowej,


  1 szklanka wody,


3 jaja,


125 g margaryny do pieczenia,


1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,


3 łyżeczki przecieru z płatków róży,


Do dekoracji:


4 łyżeczki przecieru z płatków róży,


2 łyżeczki przegotowanej wody,

cukier puder


Sposób przygotowania:


Wodę wlać do garnka, dodać margarynę i zagotować. Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę i energicznie mieszać do czasu uzyskania jednolitej masy. Odstawić do całkowitego wystudzenia.


Do zimnej masy dodawać po jednym jajku i miksować. Na koniec dodać przecier z róży i proszek do pieczenia - krótko zmiksować.


Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze odrysować okręgi - u mnie średnica 7 cm. Ciasto nałożyć do szprycy (końcówka gwiazdki) i wyciskać je na obwodzie okręgów.

 Blaszkę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec pączki przez około 15 minut ( do delikatnego zrumienienia). Wyjąć i wystudzić.


Przecier z płatków róży rozprowadzić w wodzie i polać nim pączki. Dodatkowo można posypać cukrem pudrem.



1 komentarz: