Składniki:
1 szklanka mąki tortowej,
1 szklanka wody,
3 jaja,
125 g margaryny do pieczenia,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżeczki przecieru z płatków róży,
Do dekoracji:
4 łyżeczki przecieru z płatków róży,
2 łyżeczki przegotowanej wody,
cukier puder
Sposób przygotowania:
Wodę wlać do garnka, dodać margarynę i zagotować.
Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę i energicznie mieszać do czasu uzyskania
jednolitej masy. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Do zimnej masy dodawać po jednym jajku i miksować.
Na koniec dodać przecier z róży i proszek do pieczenia - krótko zmiksować.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze
odrysować okręgi - u mnie średnica 7 cm. Ciasto nałożyć do szprycy (końcówka
gwiazdki) i wyciskać je na obwodzie okręgów.
Blaszkę wstawić do nagrzanego do
200 stopni piekarnika i piec pączki przez około 15 minut ( do delikatnego
zrumienienia). Wyjąć i wystudzić.
Przecier z płatków róży rozprowadzić w wodzie i
polać nim pączki. Dodatkowo można posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam wiedeńskie pączki, to super wersja.
OdpowiedzUsuń