Tani ale jednocześnie niebanalny dodatek do obiadu lub ciepła przekąska. Rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Gdy pominiemy panierkę, możemy je śmiało grilować. Pycha!
Składniki:
Około
700 g ziemniaków (waga po obraniu),
200
g pieczarek,
1
duża cebula,
2
ząbki czosnku,
4
płaty wafla,
sól,
pieprz,
przyprawa
do ziemniaków lub własna kombinacja ulubionych przypraw,
olej,
Na
panierkę:
2
jajka,
3
- 4 łyżki mleka,
około
15 łyżek bułki tartej
Sposób
przygotowania:
Pieczarki,
cebulę, czosnek obrać, umyć i bardzo drobno posiekać. Doprawić solą oraz
pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju – do całkowitego odparowania soków.
Ziemniaki
obrać, umyć i ugotować z osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę,
doprawić przyprawami i wymieszać.
Gorące
rozsmarować na waflach (bardzo ważne jest aby ziemniaki były gorące – wafle
namiękną i bez problemu pięknie będą się zwijały).
Na
ziemniaki wyłożyć podsmażone pieczarki.
Wafle
zwinąć w roladę, zawinąć w papier do pieczenia lub w papier śniadaniowy i
odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Roladę
wyjąć, pokroić w krążki grubości około 1 – 1,5 cm.
Jajka
i mleko lekko posolić i popieprzyć – roztrzepać.
Krążki
maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej.
Smażyć
na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni, osączyć z
tłuszczu. Podawać na gorąco.
Smacznego!
Sposób
przygotowania:
Pieczarki,
cebulę, czosnek obrać, umyć i bardzo drobno posiekać. Doprawić solą oraz
pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju – do całkowitego odparowania soków.
Ziemniaki
obrać, umyć i ugotować z osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę,
doprawić przyprawami i wymieszać.
Gorące
rozsmarować na waflach (bardzo ważne jest aby ziemniaki były gorące – wafle
namiękną i bez problemu pięknie będą się zwijały).
Na
ziemniaki wyłożyć podsmażone pieczarki.
Wafle
zwinąć w roladę, zawinąć w papier do pieczenia lub w papier śniadaniowy i
odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Roladę
wyjąć, pokroić w krążki grubości około 1 – 1,5 cm.
Jajka
i mleko lekko posolić i popieprzyć – roztrzepać.
Krążki
maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej.
Smażyć
na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni, osączyć z
tłuszczu. Podawać na gorąco.
Smacznego!
Bardzo fajny pomysł na niebanalne ziemniaczki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDawno nie robiłam takiej rolady, jakoś wyleciał mi z głowy ten przepis. Muszę koniecznie go powtórzyć niedługo.
OdpowiedzUsuń