Zielona babka ze szpinakiem, migdałami i białą czekoladą.
Takim
wypiekiem zaskoczycie domowników i gości! Wilgotna babka, w której smak
szpinaku jest niewyczuwalny, a kolor ciasta przepiękny! Do tego chrupiące
migdały i posmak czekolady…
Składniki:
300
g mąki tortowej,
230
g mrożonego szpinaku,
100
g białej czekolady,
100
g migdałów lub migdałów w słupkach,
350
ml oleju rzepakowego,
3
jajka,
200
g cukru,
opakowanie
cukru waniliowego,
opakowanie
proszku do pieczenia,
cukier
puder do posypywania
Sposób
przygotowania:
Szpinak
rozmrozić i odcisnąć.
Migdały
zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, obrać ze skórek i posiekać.
Czekoladę
rozpuścić w wodnej kąpieli.
Odciśnięty
szpinak zmiksować razem z olejem.
Jajka
ubić z cukrem i z cukrem waniliowym.
Do
masy jajecznej dodawać na przemian masę szpinakową i mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia – miksować na średnich obrotach miksera.
Na
koniec, miksując na tych samych obrotach, dodać czekoladę i posiekane migdały
lub słupki migdałowe.
Ciasto
przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki, wstawić do
nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około godziny ( do suchego
patyczka).
Wystudzoną
babkę posypać cukrem pudrem.
z cukinią to robiłam, marchewkowe też znam, ale ze szpinakiem nigdy nie słyszałam!
OdpowiedzUsuńjest super !!!
UsuńRobiłam jakiś czas temu ciasto ze szpinakiem tzw. leśny mech i było super. Twoja babka wygląda wspaniale, a zielony kolor tylko dodaje mi apetytu na to ciacho :)
OdpowiedzUsuńidealna na Wielkanoc!
OdpowiedzUsuńŚwietny kolor :) Robiłam ciasto ze szpinakiem i muszę przyznać, że było całkiem smaczne. Twoja babka też pewnie taka jest :)
OdpowiedzUsuńRok temu, na swieta wielkanocne taka wlasnie babke zrobila kuzynka. Byla przepyszna, a kolor niesamowity. Tym razem ja zaskocze bliskich i wyczaruje takie cudo, korzystajac z tego przepisu. Nie moge sie juz doczekac. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, ale wygląda tak apetycznie,że chyba spróbuję i upiekę :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńLeśny mech jest pyszny, więc w tym roku czas na babkę szpinakową. Mam nadzieję że będzie tak samo pyszna jak wygląda na zdjęciu
OdpowiedzUsuńCałe opakowanie proszku?
OdpowiedzUsuńDokładnie
Usuń