czwartek, 5 lutego 2015

Zielona babka ze szpinakiem, migdałami i białą czekoladą.

Takim wypiekiem zaskoczycie domowników i gości! Wilgotna babka, w której smak szpinaku jest niewyczuwalny, a kolor ciasta przepiękny! Do tego chrupiące migdały i posmak czekolady…



Składniki:


300 g mąki tortowej,


230 g mrożonego szpinaku,


100 g białej czekolady,


100 g migdałów lub migdałów w słupkach,


350 ml oleju rzepakowego,


3 jajka,


200 g cukru,


opakowanie cukru waniliowego,


opakowanie proszku do pieczenia,


cukier puder do posypywania


Sposób przygotowania:


Szpinak rozmrozić i odcisnąć.


Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, obrać ze skórek i posiekać.


Czekoladę rozpuścić w wodnej kąpieli.


Odciśnięty szpinak zmiksować razem z olejem.


Jajka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym.


Do masy jajecznej dodawać na przemian masę szpinakową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – miksować na średnich obrotach miksera.


Na koniec, miksując na tych samych obrotach, dodać czekoladę i posiekane migdały lub słupki migdałowe.


Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki, wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około godziny ( do suchego patyczka).


Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.




7 komentarzy:

  1. z cukinią to robiłam, marchewkowe też znam, ale ze szpinakiem nigdy nie słyszałam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam jakiś czas temu ciasto ze szpinakiem tzw. leśny mech i było super. Twoja babka wygląda wspaniale, a zielony kolor tylko dodaje mi apetytu na to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny kolor :) Robiłam ciasto ze szpinakiem i muszę przyznać, że było całkiem smaczne. Twoja babka też pewnie taka jest :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rok temu, na swieta wielkanocne taka wlasnie babke zrobila kuzynka. Byla przepyszna, a kolor niesamowity. Tym razem ja zaskocze bliskich i wyczaruje takie cudo, korzystajac z tego przepisu. Nie moge sie juz doczekac. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam, ale wygląda tak apetycznie,że chyba spróbuję i upiekę :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń