Węgierska zupa gulaszowa
Gęsta, pożywna i ostra zupa - w sam raz na rozgrzanie w zimowe dni.
Składniki:
60 - 70 dag chudej wieprzowiny lub wołowiny,
3 l bulionu warzywnego,
3 cebule,
2 - 3 ząbki czosnku,
5 - 6 średniej wielkości ziemniaków,
1 mały strączek ostrej czerwonej papryczki,
1 duża czerwona słodka papryka,
1 duża żółta słodka papryka,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
sól,
pieprz,
słodka czerwona papryka w proszku,
ostra papryka w proszku,
ziele angielskie,
liść laurowy,
kilka kropli przyprawy maggi,
olej,
2 łyżki mąki,
natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w małą kostkę.
Oprószyć przyprawami, podsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju i przełożyć do
rondla.
Podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek - przełożyć do mięsa, dodać liść
laurowy, ziele angielskie, zalać bulionem i zagotować.
Całość dusić pod
przykryciem na małym ogniu około 45 - 50 minut.
Słodką, czerwoną i żółtą paprykę oczyścić z ziaren,
pokroić w kostkę i krótko podsmażyć, przełożyć do zupy razem z obranymi i
pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz całą ostrą papryczką.
Gdy ziemniaki będą
prawie miękkie do zupy dodać koncentrat pomidorowy.
Całość doprawić jeszcze
przyprawami i zaprawić zasmażką - 2 łyżki mąki podsmażyć na 4 łyżkach oleju.
Zupę podawać z pieczywem.
Ostrość smaku można dowolnie regulować dodając mniej
lub więcej ostrej papryczki.
Wygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńMy też lubimy takie pożywne zupy, doskonale rozgrzewają. Świetny blog i rewelacyjne zdjęcia :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNa ile osób i kiedy dać paprykę? Po tych 50 minutach?
OdpowiedzUsuńPorcja na 3-4 osoby, a paprykę dodaję razem z ziemniakami, po 45 - 50 minutach (mięso powinno już dochodzić, wszystko zależy od rodzaju i jakości mięcha oraz tego, jak drobno będzie pokrojone). Pozdrawiam :)
Usuń