niedziela, 8 lutego 2015

Węgierska zupa gulaszowa

Gęsta, pożywna i ostra zupa - w sam raz na rozgrzanie w zimowe dni.




Składniki:


60 - 70 dag chudej wieprzowiny lub wołowiny,

3 l bulionu warzywnego,


3 cebule,


2 - 3 ząbki czosnku,


5 - 6 średniej wielkości ziemniaków,


1 mały strączek ostrej czerwonej papryczki,


1 duża czerwona słodka papryka,


1 duża żółta słodka papryka,


2 łyżki koncentratu pomidorowego,


sól,


pieprz,


słodka czerwona papryka w proszku,


ostra papryka w proszku,


ziele angielskie,


liść laurowy,


kilka kropli przyprawy maggi,


olej,


2 łyżki mąki,


natka pietruszki do dekoracji



Sposób przygotowania:


Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Oprószyć przyprawami, podsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju i przełożyć do rondla. 


Podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek - przełożyć do mięsa, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać bulionem i zagotować.


 Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu około 45 - 50 minut.


Słodką, czerwoną i żółtą paprykę oczyścić z ziaren, pokroić w kostkę i krótko podsmażyć, przełożyć do zupy razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz całą ostrą papryczką. 


Gdy ziemniaki będą prawie miękkie do zupy dodać koncentrat pomidorowy. 

Całość doprawić jeszcze przyprawami i zaprawić zasmażką - 2 łyżki mąki podsmażyć na 4 łyżkach oleju. 


Zupę podawać z pieczywem.




Ostrość smaku można dowolnie regulować dodając mniej lub więcej ostrej papryczki.


4 komentarze:

  1. My też lubimy takie pożywne zupy, doskonale rozgrzewają. Świetny blog i rewelacyjne zdjęcia :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na ile osób i kiedy dać paprykę? Po tych 50 minutach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porcja na 3-4 osoby, a paprykę dodaję razem z ziemniakami, po 45 - 50 minutach (mięso powinno już dochodzić, wszystko zależy od rodzaju i jakości mięcha oraz tego, jak drobno będzie pokrojone). Pozdrawiam :)

      Usuń