200
– 250 ml lekko ogrzanego mleka,
1/3
szklanki cukru,
100
g rozpuszczonego przestudzonego masła,
2
jajka,
30
g drożdży,
1
cukier waniliowy,
2
łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy,
szczypta
soli,
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
Sposób
przygotowania:
Przygotować
zaczyn: drożdże, połowę mleka, 2 łyżki mąki i łyżkę cukru dokładnie rozrobić w
garnuszku i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
Mąkę
przesiać do dużej miski, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli i
kandyzowaną skórkę. Składniki wymieszać.
Gdy
drożdże podwoją swoją objętość przelać je do mąki i dodać pozostałe mleko,
rozpuszczone masło oraz roztrzepane jajka.
Całość
wyrobić na gładkie ciasto, uformować kulę i podsypać mąką. Przykryć ściereczką
i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte
ciasto przełożyć na stolnicę i szybko przerobić.
Ciasto
podzielić na trzy równe części i zrobić z nich długie wałki. Wałki połączyć na
jednym końcu, zapleść w warkocz i zwinąć w okrąg.
Ciasto
przełożyć do dużej wysmarowanej tłuszczem tortownicy lub ułożyć bezpośrednio na
wysmarowanej blaszce do pieczenia.
Kołacz
posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić na około 20 minut do podrośnięcia.
Po tym czacie ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec
około 35 minut.
Nigdy nie jadłam kołacza, ale bardzo mi się podoba wizualnie :) Nie lubię tylko skórki pomarańczowej, ale myślę, że i bez niej będzie świetnie smakował :)
OdpowiedzUsuńAniu zawsze możesz wrzucić inne bakalie :)
UsuńŚWIETNY POMYSŁ NA ŚWIĄTECZNY STÓŁ;) ZAPISUJE PRZEPIS;) ZAPRASZAM NA ''CIASTO PIEGUSEK Z GALARETKĄ KIWI I KOKOSEM''
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/piegusek-z-kokosem-i-galaretka-kiwi.html
Dziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńRewelacyjne zdjęcie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń