środa, 18 lutego 2015

Pomarańczowy kołacz wielkanocny

U nas próby przedświąteczne pełną parą :) Taki mięciutki, pachnący cytrusami kołacz będzie pięknie prezentował się na stole wielkanocnym.




Składniki:
500 g mąki,
200 – 250 ml lekko ogrzanego mleka,
1/3 szklanki cukru,
100 g rozpuszczonego przestudzonego masła,
2 jajka,
30 g drożdży,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy,
szczypta soli,
Dodatkowo: 
1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:
Przygotować zaczyn: drożdże, połowę mleka, 2 łyżki mąki i łyżkę cukru dokładnie rozrobić w garnuszku i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.


Mąkę przesiać do dużej miski, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli i kandyzowaną skórkę. Składniki wymieszać.


Gdy drożdże podwoją swoją objętość przelać je do mąki i dodać pozostałe mleko, rozpuszczone masło oraz roztrzepane jajka.


Całość wyrobić na gładkie ciasto, uformować kulę i podsypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i szybko przerobić.
Ciasto podzielić na trzy równe części i zrobić z nich długie wałki. Wałki połączyć na jednym końcu, zapleść w warkocz i zwinąć w okrąg.


Ciasto przełożyć do dużej wysmarowanej tłuszczem tortownicy lub ułożyć bezpośrednio na wysmarowanej blaszce do pieczenia.


Kołacz posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić na około 20 minut do podrośnięcia.


 Po tym czacie ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35 minut.




5 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam kołacza, ale bardzo mi się podoba wizualnie :) Nie lubię tylko skórki pomarańczowej, ale myślę, że i bez niej będzie świetnie smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ŚWIETNY POMYSŁ NA ŚWIĄTECZNY STÓŁ;) ZAPISUJE PRZEPIS;) ZAPRASZAM NA ''CIASTO PIEGUSEK Z GALARETKĄ KIWI I KOKOSEM''
    POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/piegusek-z-kokosem-i-galaretka-kiwi.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne zdjęcie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń