Propozycja obiadowa idealna na chłodne zimowe dni.
Aksamitny i aromatyczny sos, kruche i delikatne
mięso - pyszny i prosty gulasz, który "robi się sam".
Składniki:
1
kg mięsa wieprzowego gulaszowego,
6 dużych cebul,
5 - 6 ząbków czosnku,
kostka mięsna,
sól,
pieprz,
czerwona słodka papryka w proszku,
ziele angielskie,
liść laurowy,
mąka,
olej
Sposób przygotowania:
Mięso
opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i mąką. Dokładnie
obsmażyć na rozgrzanym oleju, zdjąć z ognia i przełożyć do garnka.
Cebulę
i czosnek obrać, pokroić w grubą kostkę, zeszklić na oleju na drugiej patelni i
przełożyć do garnka z mięsem.
Całość
zalać wodą (ma przykryć mięso), dodać kostkę mięsną i dusić na małym ogniu pod
przykryciem do czasu, aż mięso zmięknie, a cebula całkowicie się rozpadnie
(około 60 minut) - często mieszać. W razie potrzeby sos doprawić.
Pod
koniec gotowania sos zaprawić zasmażką z mąki: rozgrzać patelnię i przypalić na
niej 2-3 łyżki mąki, dodać do sosu i jeszcze chwilę pogotować.
Gulasz
wyśmienicie smakuje podawany z kaszą, ziemniakami, ryżem lub pieczywem.
jeśli smakuje tak jak wygląda to wow
OdpowiedzUsuńwyglada wspaniale :) a gulasz z cebula zawsze wyjdzie wysmienicie :) wspanialy:)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu wszelkie gulasze mają powodzenie, a jak jeszcze robi się je tak prosto to czego chcieć więcej.
OdpowiedzUsuń