sobota, 7 lutego 2015

Gulasz cebulowy

Propozycja obiadowa idealna na chłodne zimowe dni.

Aksamitny i aromatyczny sos, kruche i delikatne mięso - pyszny i prosty gulasz, który "robi się sam".


Składniki:


1 kg mięsa wieprzowego gulaszowego,


6 dużych cebul,


5 - 6 ząbków czosnku,


kostka mięsna,


sól,


pieprz,


czerwona słodka papryka w proszku,


ziele angielskie,


liść laurowy,


mąka,


olej


Sposób przygotowania:


Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i mąką. Dokładnie obsmażyć na rozgrzanym oleju, zdjąć z ognia i przełożyć do garnka.


Cebulę i czosnek obrać, pokroić w grubą kostkę, zeszklić na oleju na drugiej patelni i przełożyć do garnka z mięsem.


Całość zalać wodą (ma przykryć mięso), dodać kostkę mięsną i dusić na małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż mięso zmięknie, a cebula całkowicie się rozpadnie (około 60 minut) - często mieszać. W razie potrzeby sos doprawić.


Pod koniec gotowania sos zaprawić zasmażką z mąki: rozgrzać patelnię i przypalić na niej 2-3 łyżki mąki, dodać do sosu i jeszcze chwilę pogotować. 

Gulasz wyśmienicie smakuje podawany z kaszą, ziemniakami, ryżem lub pieczywem.



3 komentarze:

  1. jeśli smakuje tak jak wygląda to wow

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada wspaniale :) a gulasz z cebula zawsze wyjdzie wysmienicie :) wspanialy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w domu wszelkie gulasze mają powodzenie, a jak jeszcze robi się je tak prosto to czego chcieć więcej.

    OdpowiedzUsuń