Jeśli znudziła Wam się tradycyjna pizza, to mam dla Was taką alternatywę (stary przepis i stare zdjęcie :D ).
Od jakiegoś czasu te wianuszki zastępują w naszym domu pizzę - ciasto jest naprawdę mega cieniutkie, a naładować możecie je czym tylko dusza zapragnie :)
Składniki:
Na dwa wianuszki:
300 g mąki pszennej,
50 g roztopionego i przestudzonego masła,
120 ml ogrzanego mleka,
1 jajko,
10 g świeżych drożdży,
1/2 łyżeczki soli
Na nadzienie:
pesto pomidorowe (mały słoiczek),
2 nieduże pomidory,
cebula,
3 ząbki czosnku,
ser feta ( ja zastąpiłam zwykłym sałatkowo - kanapkowym),
świeża bazylia,
Dodatkowo:
jajo do posmarowania
Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę
połączoną z solą. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać do nich roztrzepane jajko i
rozpuszczone masło. Połączyć składniki sypkie i płynne i zagnieść miękkie
ciasto. Odstawić do wyrośnięcia ( ok 40 - 50 min).
Ciasto podzielić na dwie
równe części.
Ciasto cienko rozwałkować na okrąg i wyciąć 8 trójkątów. Rozłożyć
jak gwiazdę na blaszce wyłożonej pergaminem.
Ciasto posmarować pesto i
rozłożyć farsz.
Zawinąć brzegi trójkątów
do wewnątrz, lekko je skręcić, jednocześnie zostawiać odstępy pomiędzy nimi.
Posmarować roztrzepanym
jajem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 25 - 30 min.
Smacznego!
Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę
połączoną z solą. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać do nich roztrzepane jajko i
rozpuszczone masło. Połączyć składniki sypkie i płynne i zagnieść miękkie
ciasto. Odstawić do wyrośnięcia ( ok 40 - 50 min).
Ciasto podzielić na dwie
równe części.
Ciasto cienko rozwałkować na okrąg i wyciąć 8 trójkątów. Rozłożyć
jak gwiazdę na blaszce wyłożonej pergaminem.
Ciasto posmarować pesto i
rozłożyć farsz.
Zawinąć brzegi trójkątów
do wewnątrz, lekko je skręcić, jednocześnie zostawiać odstępy pomiędzy nimi.
Posmarować roztrzepanym
jajem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 25 - 30 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz