piątek, 13 lutego 2015

Aromatyczny wianuszek na bardzo cienkim cieście drożdżowym

Jeśli znudziła Wam się tradycyjna pizza, to mam dla Was taką alternatywę (stary przepis i stare zdjęcie :D ).

Od jakiegoś czasu te wianuszki zastępują w naszym domu pizzę - ciasto jest naprawdę mega cieniutkie, a naładować możecie je czym tylko dusza zapragnie :)






Składniki:

Na dwa wianuszki:
300 g mąki pszennej,
50 g roztopionego i przestudzonego masła,
120 ml ogrzanego mleka,
1 jajko,
10 g świeżych drożdży,
1/2 łyżeczki soli

Na nadzienie: 
pesto pomidorowe (mały słoiczek), 
2 nieduże pomidory, 
cebula, 
3 ząbki czosnku, 
ser feta ( ja zastąpiłam zwykłym sałatkowo - kanapkowym), 
świeża bazylia,

Dodatkowo:
 jajo do posmarowania

Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę połączoną z solą. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać do nich roztrzepane jajko i rozpuszczone masło. Połączyć składniki sypkie i płynne i zagnieść miękkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia ( ok 40 - 50 min). 

Ciasto podzielić na dwie równe części.

 Ciasto cienko rozwałkować na okrąg i wyciąć 8 trójkątów. Rozłożyć jak gwiazdę na blaszce wyłożonej pergaminem.



Ciasto posmarować pesto i rozłożyć farsz.



Zawinąć brzegi trójkątów do wewnątrz, lekko je skręcić, jednocześnie zostawiać odstępy pomiędzy nimi.



Posmarować roztrzepanym jajem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 25 - 30 min.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz