niedziela, 15 lutego 2015

Proste kedgeree

Prosta,  bardzo smaczna śniadaniowa potrawka z ryżu z dodatkiem wędzonej ryby i ugotowanych na twardo jajek. U mnie dodatkowo wzbogacona krewetkami koktajlowymi.



Składniki:

½ l bulionu warzywnego,

150 g wędzonego łososia (u mnie z koperkiem),

150 g krewetek koktajlowych,

300 g brązowego ryżu,

1 cebula,

3 ząbki czosnku,

5 niedużych jajek,

sok z ½ cytryny,

oliwa z oliwek,

sól,

pieprz,

curry,

2 łyżki posiekanej natki pietruszki,


Sposób przygotowania:

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, osączyć.


W garnku zagotować bulion z dodatkiem soku z cytryny. Dodać do niego krewetki, gotować około 10 minut. Krewetki wyjąć na talerz, bulionu nie wylewać.


Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. 


Dodać ugotowany ryż i krewetki, podlać częścią bulionu, doprawić solą, pieprzem i curry. 


Całość smażyć około 10 minut (do czasu aż bulion odparuje) delikatnie mieszając.

 

Pod koniec smażenia dodać podzielonego na małe kawałki łososia i posiekaną natkę pietruszki. Zestawić z ognia.


W międzyczasie ugotować jaja na twardo, obrać i podzielić na połówki.

Gorące kedgeree nałożyć na talerze i udekorować połówkami jajek.






3 komentarze: