Efektowna,
smaczna, wilgotna a jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu babka.
Do jej przygotowania użyłam domowej pasty tahini.
Składniki:
2
szklanki mąki tortowej
3
jajka,
1,5
szklanki cukru,
1
szklanka oleju rzepakowego,
½
szklanki pasty sezamowej tahini,
½
szklanki zimnego mleka,
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Do
wysmarowania i wysypania formy:
miękka
margaryna,
½
szklanki sezamu
Sposób
przygotowania:
Przygotować
formę do babki – wysmarować ją porządnie margaryną i wysypać sezamem.
Przygotować
ciasto:
Jajka
ubić z cukrem na puszystą masę.
Dodać
olej, mleko i wymieszać na najmniejszych obrotach robota.
Wsypać
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zwiększyć obroty robota na średnie.
Na końcu dodać pastę sezamową i wymieszać na tych samych obrotach.
Ciasto
przelać do przygotowanej wcześniej formy, wstawić do nagrzanego do 180 stopni
piekarnika i piec 50 – 55 minut (do suchego patyczka).
Bardzo ciekawy pomysł z tą pastą, Muszę go wypróbować. I ta skorupka wygląda super! Piękna babka :)
OdpowiedzUsuńWiolu a jak robisz tahini? Babeczka apatyczna :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na tahini też jest na blogu :)
UsuńPozdrowienia Wiolu :D