Charakterystyczny smak tego jednogarnkowego dania to zasługa kompozycji podsmażonych warzyw, oliwek oraz ziół prowansalskich.
Składniki:
1 bakłażan, 1 czerwona papryka,1 cukinia,
2 ząbki czosnku,
szklanka czarnych oliwek,
sól,
pieprz,
słodka mielona papryka,
ostra mielona papryka,
2 łyżeczki ziół prowansalskich,
liście laurowe,
ziele angielskie,
2 kostki mięsne,
łyżka koncentratu pomidorowego,
2 łyżki mąki,
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i solidnie oprószyć solą,
pieprzem, obiema paprykami oraz ziołami prowansalskimi. Podsmażyć na rumiano na
patelni. Przełożyć do garnka, zalać wodą (ma przykryć mięso), dodać ziele
angielskie, liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kostki
mięsne i koncentrat pomidorowy.
Po zagotowaniu zredukować ogień i dusić mięso
pod przykryciem około 80 minut.
Warzywa umyć. Paprykę oczyścić z nasion. Wszystkie składniki pokroić w
kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać do sosu razem z oliwkami krótko przed końcem
gotowania (około 15 minut).
Gulasz zaprawić mąką - odebrać do szklanki około 120 ml sosu, dokładnie
rozetrzeć w nim mąkę i wlać cienkim strumieniem do gulaszu stale mieszając.
Chwilę pogotować. Gulasz posypać zieleniną. Podawać z pieczywem.
Jeśli chcemy pozbyć się charakterystycznej dla bakłażana goryczki usuwamy z
niego gniazda nasienne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz