niedziela, 27 września 2015

Konfitura z jarzębiny

Wiem, że przepis miał się pojawić wcześniej. Ja niestety nie dysponuję taką ilością wolnego czasu i mam nadzieję, że wybaczycie. Wstawiam "prosty jak kij" sposób na uzyskanie z jarzębiny wyśmienitego dodatku do różnych dań, niekoniecznie mięsnych. Jeśli chcecie, możecie tę wersję wzbogacić ulubionymi przyprawami, od korzennych zaczynając (te szczególnie polecam do dań na słodko), a kończąc na ostrych, tych w klimacie chili.




Składniki:
1/2 kg korali jarzębiny,
2 łyżki miodu,
woda


Sposób przygotowania:
Dojrzałą jarzębinę przebrać i opłukać, osączyć. Przemrozić przez kilka godzin. Wyjąć z zamrażarki, wrzucić do garnka i zalać wodą. Zagotować i odcedzić na sicie.
Jarzębinę ponownie wrzucić do garnka, zalać wodą i dodać miód. Zagotować, zredukować ogień. Smażyć do czasu zredukowania płynów, od czasu do czasu mieszając (nie za długo - jarzębina straci wówczas swój kolor).
Gotową konfiturę przełożyć do wymytych i wyparzonych słoiczków. Szczelnie zamknąć i pasteryzować około 10 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz