poniedziałek, 28 września 2015

Kaczka nadziewana farszem z borowików

Mam sporo przepisów z grzybami - część z nich zakurzona na przenośnym dysku w zapomnieniu siedzi. Postanowiłam je odkurzyć i powoli uzupełniać blog również starymi przepisami. Tymi, które powstały zanim zaświtała mi myśl o utworzeniu bloga. 

Dzisiaj coś dla amatorów kaczego mięsa - ja z całą pewnością do nich należę :) Do przygotowania takiej kaczki możemy użyć innych grzybów leśnych a nawet pieczarek. Jednak borowiki sprawiają, że jest ona naprawdę wyjątkowa.


Składniki:
1 kaczka,
1 mały pęczek szałwii ( polecam świeżą – poza sezonem można ją kupić w doniczce),
2 łyżeczki ziół prowansalskich,
2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
½ łyżeczki ostrej mielonej papryki,
Na nadzienie:
30 dag mięsa mielonego wieprzowego,
około 40 dag świeżych borowików,
1 mała cebula,
bułka tarta,
1 jajko,
sól,
pieprz

Dodatkowo:
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 słodka papryka ( u mnie zielona),
½ ostrej papryczki ( u mnie czerwona),
3 – 4 ząbki czosnku,
liść laurowy,
ziele angielskie,
½ szklanki bulionu z kostki,
olej

Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę opłukać, osuszyć i natrzeć przyprawami – z wierzchu jak i wewnątrz. Odstawić na kilka godzin ( a najlepiej na całą noc) w chłodne miejsce.

Przygotować farsz. Borowiki oczyścić, umyć i pokroić w niezbyt duże kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Obydwa składniki wrzucić na rozgrzany olej i smażyć do czasu zeszklenia się cebuli. Zdjąć z ognia, wystudzić. Przełożyć do miski, dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą, przyprawić i wymieszać.

Kaczkę wypełnić farszem  i dokładnie spiąć wykałaczkami lub zszyć nicią. Przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia piersią do dołu.

Przygotować warzywa. Obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę lub plastry marchew i pietruszkę. Słodką i ostrą paprykę oczyścić z ziaren, pokroić. Ząbki czosnku obrać i pozostawić w całości.
Warzywa i czosnek ułożyć po bokach kaczki, dodać ziele angielskie, liść laurowy i podlać bulionem.

Wstawić do nagrzanego do 180 – 190 stopni piekarnika i piec około 2 godzin, odwracając kaczkę co jakiś czas. Kaczka jest gotowa, gdy skóra jest przyrumieniona a mięso łatwo odchodzi od kości. 


Smacznego!

1 komentarz: