Mam sporo przepisów z grzybami - część z nich zakurzona na przenośnym dysku w zapomnieniu siedzi. Postanowiłam je odkurzyć i powoli uzupełniać blog również starymi przepisami. Tymi, które powstały zanim zaświtała mi myśl o utworzeniu bloga.
Dzisiaj coś dla amatorów kaczego mięsa - ja z całą pewnością do nich należę :) Do przygotowania takiej kaczki możemy użyć innych grzybów leśnych a nawet pieczarek. Jednak borowiki sprawiają, że jest ona naprawdę wyjątkowa.
Składniki:
1 kaczka,
1 mały pęczek szałwii ( polecam świeżą – poza sezonem można
ją kupić w doniczce),
2 łyżeczki ziół prowansalskich,
2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
½ łyżeczki ostrej mielonej papryki,
Na nadzienie:
30 dag mięsa mielonego wieprzowego,
około 40 dag świeżych borowików,
1 mała cebula,
bułka tarta,
1 jajko,
sól,
pieprz
Dodatkowo:
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 słodka papryka ( u mnie zielona),
½ ostrej papryczki ( u mnie czerwona),
3 – 4 ząbki czosnku,
liść laurowy,
ziele angielskie,
½ szklanki bulionu z kostki,
olej
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę opłukać, osuszyć i natrzeć przyprawami – z
wierzchu jak i wewnątrz. Odstawić na kilka godzin ( a najlepiej na całą noc) w
chłodne miejsce.
Przygotować farsz. Borowiki oczyścić, umyć i pokroić w
niezbyt duże kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Obydwa składniki wrzucić
na rozgrzany olej i smażyć do czasu zeszklenia się cebuli. Zdjąć z ognia,
wystudzić. Przełożyć do miski, dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą,
przyprawić i wymieszać.
Kaczkę wypełnić farszem
i dokładnie spiąć wykałaczkami lub zszyć nicią. Przełożyć do dużego
żaroodpornego naczynia piersią do dołu.
Przygotować warzywa. Obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę lub
plastry marchew i pietruszkę. Słodką i ostrą paprykę oczyścić z ziaren,
pokroić. Ząbki czosnku obrać i pozostawić w całości.
Warzywa i czosnek ułożyć po bokach kaczki, dodać ziele
angielskie, liść laurowy i podlać bulionem.
Wstawić do nagrzanego do 180 – 190 stopni piekarnika i piec
około 2 godzin, odwracając kaczkę co jakiś czas. Kaczka jest gotowa, gdy skóra
jest przyrumieniona a mięso łatwo odchodzi od kości.
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie))
OdpowiedzUsuń