czwartek, 17 września 2015

Żeberka w modrej kapuście

Większość z Was pewnie zna żeberka na kiszonej kapuście. Ja dzisiaj wrzucam na talerz inną wersję - w czerwonej kapuście, z cebulką, czosnkiem i suszonymi grzybami. Wierzcie mi, od samego zapachu ślinka cieknie. I mimo, że kapusta mało modra w sosie, to pyszna i ona, i mięsko w niej duszone.




Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych (chudych),
1/4 główki czerwonej kapusty,
3 cebule (użyłam czerwonych),
5 - 6 ząbków czosnku,
2 suszone grzyby,
1 łyżeczka octu balsamicznego,
sól,
pieprz,
ostra i słodka papryka w proszku,
majeranek,
liście laurowe,
ziele angielskie,
kostka mięsna (można pominąć),
olej do smażenia,
1 łyżka mąki na zasmażkę

Sposób przygotowania:
Żeberka podzielić na porcje, opłukać i osuszyć. Porządnie oprószyć solą, pieprzem i obiema paprykami. Odstawić na 3 - 4 godziny do lodówki.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć na nim żeberka z obu stron. Przełożyć do sporego garnka i zalać wodą (ma je przykryć). Dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i kostkę mięsną. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 40 minut.
W międzyczasie poszatkować kapustę i pokroić cebulę w piórka. Obrane ząbki czosnku przekroić na pół. Wrzucić na patelnię (na ten sam tłuszcz, na którym smażyły się żeberka), dodać ocet balsamiczny i krótko przesmażyć. Całość przełożyć do żeberek, dodać pokruszone grzyby i doprawić do smaku. Dusić jeszcze około 50 minut. 
Po tym czasie wyjąć żeberka z sosu i przygotować zasmażkę.
Na suchej patelni lekko przypalić mąkę i zaprawić nią sos, chwilę pogotować. Mięso ponownie przełożyć do sosu.


4 komentarze:

  1. Męska rzecz!
    Zapraszam tez do siebie http://smykwkuchni.blogspot.com ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie i smacznie :) i te kolorki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedy dodać kapustę bo jestem w trakcie i nie jestem pewna..

    OdpowiedzUsuń