Mój stary przepis na sycącą i aromatyczną propozycję obiadową lub kolację. Pycha!
Składniki:
Na
ciasto:
250
g mąki pszennej,
100
g margaryny,
1
żółtko,
½
łyżeczki soli,
¼
szklanki zimnej wody
Na
farsz:
400
g świeżych lub mrożonych grzybów ( u mnie prawdziwki i podgrzybki),
300
g wędzonej szynki wieprzowej,
jasna
część z jednego dużego pora,
½
papryczki chili,
8
– 10 łyżek startego żółtego sera,
sól,
pieprz,
tymianek
(świeży lub suszony),
olej
do smażenia
Sposób
przygotowania:
Z
mąki, margaryny, żółtka, wody i soli zagnieść ciasto – najpierw posiekać,
następnie wyrobić dłońmi. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki do
schłodzenia na 45 minut.
Przygotować
farsz. Szynkę pokroić w kostkę oprószyć solą, pieprzem i podsmażyć na oleju.
Grzyby
oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki i wrzucić na rozgrzany olej. Do grzybów
dorzucić oczyszczonego i pokrojonego w cienkie plasterki pora. Całość doprawić
solą i pieprzem – smażyć razem do czasu odparowania płynu. Wymieszać mięso z
grzybami i porem. Odstawić.
Papryczkę
chili bardzo drobno posiekać.
Wyjąć ciasto z lodówki i wykleić nim
formę do tarty. Spód nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego do 190 stopni
piekarnika i podpiekać przez 15 minut. Po wyjęciu spód wystudzić.
Na wystudzony
spód wyłożyć nadzienie, posypać papryczką chili i startym żółtym serem.
Tartę wstawić do
nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 35 – 40 minut.
Przed podaniem
tartę posypać tymiankiem.
jest super! jadłabym :)
OdpowiedzUsuń