poniedziałek, 28 września 2015

Grzybowa tarta na bogato (z wędzoną szynką i porem)

Mój stary przepis na sycącą i aromatyczną propozycję obiadową lub kolację. Pycha!


Składniki:
Na ciasto:
250 g mąki pszennej,
100 g margaryny,
1 żółtko,
½ łyżeczki soli,
¼ szklanki zimnej wody
Na farsz:
400 g świeżych lub mrożonych grzybów ( u mnie prawdziwki i podgrzybki),
300 g wędzonej szynki wieprzowej,
jasna część z jednego dużego pora,
½ papryczki chili,
8 – 10 łyżek startego żółtego sera,
sól,
pieprz,
tymianek (świeży lub suszony),
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Z mąki, margaryny, żółtka, wody i soli zagnieść ciasto – najpierw posiekać, następnie wyrobić dłońmi. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki do schłodzenia na 45 minut.

Przygotować farsz. Szynkę pokroić w kostkę oprószyć solą, pieprzem i podsmażyć na oleju.
Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki i wrzucić na rozgrzany olej. Do grzybów dorzucić oczyszczonego i pokrojonego w cienkie plasterki pora. Całość doprawić solą i pieprzem – smażyć razem do czasu odparowania płynu. Wymieszać mięso z grzybami i porem. Odstawić.
Papryczkę chili bardzo drobno posiekać.

Wyjąć ciasto z lodówki i wykleić nim formę do tarty. Spód nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i podpiekać przez 15 minut. Po wyjęciu spód wystudzić.

Na wystudzony spód wyłożyć nadzienie, posypać papryczką chili i startym żółtym serem.
Tartę wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 35 – 40 minut.
Przed podaniem tartę posypać tymiankiem.

1 komentarz: