poniedziałek, 28 września 2015

Sernik z czekoladą i żurawiną

 Na dobry, słodki początek tygodnia, cudne połączenie smaków - słodka czekolada i kwaskowa żurawina. Nie wiem jak Wam ale mnie już na myśl przychodzą święta :)




Składniki:
1 kg półtłustego twarogu,
150 g cukru,
3 jajka,
3 żółtka,
2 łyżki budyniu śmietankowego (może też być waniliowy),
2 łyżeczki cukru waniliowego,
2/3 szklanki żurawiny (użyłam świeżej, ale może też być mrożona lub suszona)+do dekoracji,
100 g (tabliczka) czekolady z nadzieniem żurawinowym (może być bez nadzienia),
Spód:
200 g jasnych herbatników,
2 łyżki kakao,
100 g rozpuszczonego masła
Polewa:
100g (tabliczka) białej czekolady,
25 g masła lub 25 ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:
Herbatniki i kakao dokładnie zmiksować. W rondelku rozpuścić masło, przestudzić, dodać do zmiksowanych herbatników i dokładnie połączyć na jednolitą masę. Wyłożyć na dno wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm), dokładnie ugnieść i docisnąć przy brzegach. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Ser trzykrotnie zemleć. Jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy ubić na puszystą masę, dodać do niej ser oraz budyń i zmiksować. Następnie dodać żurawinę i posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać. 

Masę wyłożyć na herbatnikowy spód. Wygładzić. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra - dół) i piec przez godzinę (ja przegapiłam czas i troszeczkę boki za ciemne :( ). Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku. 

Przygotować polewę : na niewielkim ogniu rozpuścić masło w kąpieli wodnej (lub ogrzać śmietankę), dodać pokruszoną czekoladę, dokładnie wymieszać - do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników. 
Wystudzone ciasto udekorować polewą i żurawiną.



1 komentarz: