piątek, 18 września 2015

Pałki kurczaka zapiekane w sosie z zupy grzybowej i w żurawinie

Szybki, prosty a jednocześnie wykwintny obiad. Mięso jest delikatne, a sos bardzo aromatyczny. Idealne drugie danie na jesienny i zimowy obiad.



Składniki:
6 pałek z kurczaka,
opakowanie zupy grzybowej (borowikowej lub pieczarkowej),
garść suszonych grzybów,
1 por (jasna część),
2 łyżki żurawiny do mięs,
sól,
liść laurowy,
ziele angielskie,
ulubiona przyprawa do kurczaka,
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Grzyby namoczyć w 300 ml zimnej wody. Gdy nasiąkną, dodać do nich zupę grzybową w proszku, sól do smaku i dokładnie wymieszać. Dołożyć również pokrojony por i żurawinę. Ponownie wymieszać.

Pałki opłukać, osuszyć i oprószyć przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso z wszystkich stron na rumiano.

Pałki przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać sosem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość wstawić do nagrzanego do 180 - 190 stopni piekarnika i piec pod przykryciem około 50 minut. 


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz