czwartek, 3 września 2015

Papryka w kapturkach faszerowana grzybami leśnymi i kaszą jaglaną.

Chyba nikogo nie muszę przekonywać...to piękny, smaczny i kolorowy obiad pachnący jesienią.




Składniki:
4 kolorowe papryki,
100 g kaszy jaglanej,
około 200 g grzybów (prawdziwki, podgrzybki, kurki),
1 duża cebula,
1 ząbek czosnku,
8 łyżeczek startego żółtego sera,
sól,
pieprz,
słodka i ostra papryka w proszku,
masło do smażenia (opcjonalnie olej)

Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, osączyć. Grzyby oczyścić, opłukać i dość grubo pokroić. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać grzyby i czosnek. Doprawić solą, pieprzem i obiema paprykami. Smażyć do czasu odparowania płynów.
W misce wymieszać kaszę z grzybami i z 4 łyżeczkami sera. W razie potrzeby jeszcze doprawić.
Paprykę umyć, odciąć wierzch i oczyścić z nasion. Środek lekko oprószyć solą. Każdą paprykę napełnić farszem i posypać po wierzchu pozostałym serem. Papryki ułożyć w naczyniu do pieczenia (wierzchnie części pieczemy obok, nie przykrywamy nimi papryki) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30 minut.


3 komentarze:

  1. Do kaszy jaglanej mam cały czas długie ząbki, muszę spróbować to zmienić ;) Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń