niedziela, 20 września 2015

Sałatka szwedzka

Tak na szybko (korzystając jeszcze z chwili wolnego czasu przed wyjazdem do lasu) podaję przepis na sałatkę szwedzką do słoików. Pewnie większość z Was ją zna i ma w swoich spiżarniach. Ja przygotowuję ją z dodatkiem cebulki i marchewki. Nie wymaga dużego nakładu pracy (pod warunkiem, że pomagacie sobie w pracy różnymi wynalazkami, takimi jak np. robot kuchenny, bez którego ja nie wyobrażam sobie przygotowywania większości przetworów) i składa się z niewielu składników. To smaczny i tani dodatek do obiadu.


Składniki:
4 kg ogórków gruntowych,
3 marchewki,
Solanka:
1 szklanka soli, 9 szklanek wody,
Zalewa:
4 szklanki wody,
2 szklanki octu 10%,
3 szklanki cukru,
Dodatkowo:
gorczyca biała,
ziele angielskie,
pieprz prawdziwy ziarnisty
1/2 kg cebuli,

Sposób przygotowania:
Ogórki umyć i poszatkować w cienkie talarki. Z wody i soli przygotować solankę i zalać nią ogórki. Odstawić na 4- 5 godzin. Po tym czasie solankę zlać i lekko odcisnąć ogórki.

Z podanych składników zagotować zalewę i lekko przestudzić.
Cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić - marchew w talarki, cebulę w piórka.

Do umytych i wyparzonych słoików nakładać po kilka plasterków marchwi i piórek cebuli .Do każdego słoika nasypać po pół łyżeczki gorczycy, po kulce ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu. Napełnić słoiki ogórkami i zalać zalewą. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować 10 minut.


1 komentarz: