Tak na szybko (korzystając jeszcze z chwili wolnego czasu przed wyjazdem do lasu) podaję przepis na sałatkę szwedzką do słoików. Pewnie większość z Was ją zna i ma w swoich spiżarniach. Ja przygotowuję ją z dodatkiem cebulki i marchewki. Nie wymaga dużego nakładu pracy (pod warunkiem, że pomagacie sobie w pracy różnymi wynalazkami, takimi jak np. robot kuchenny, bez którego ja nie wyobrażam sobie przygotowywania większości przetworów) i składa się z niewielu składników. To smaczny i tani dodatek do obiadu.
Składniki:
4 kg ogórków gruntowych,
3 marchewki,
Solanka:
1 szklanka soli, 9 szklanek wody,
Zalewa:
4 szklanki wody,
2 szklanki octu 10%,
3 szklanki cukru,
Dodatkowo:
gorczyca biała,
ziele angielskie,
pieprz prawdziwy ziarnisty
3 marchewki,
Solanka:
1 szklanka soli, 9 szklanek wody,
Zalewa:
4 szklanki wody,
2 szklanki octu 10%,
3 szklanki cukru,
Dodatkowo:
gorczyca biała,
ziele angielskie,
pieprz prawdziwy ziarnisty
Sposób przygotowania:
Ogórki umyć i poszatkować w cienkie talarki. Z wody i soli przygotować
solankę i zalać nią ogórki. Odstawić na 4- 5 godzin. Po tym czasie solankę zlać
i lekko odcisnąć ogórki.
Z podanych składników zagotować zalewę i lekko przestudzić.
Cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić - marchew w talarki, cebulę w
piórka.
Do umytych i wyparzonych słoików nakładać po kilka plasterków marchwi i
piórek cebuli .Do każdego słoika nasypać po pół łyżeczki gorczycy, po kulce
ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu. Napełnić słoiki ogórkami i zalać
zalewą. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować 10 minut.
Wygląda pysznie Wioletko :)
OdpowiedzUsuń