Wiem, że sezon jagodowy minął, ale mam kilka przepisów sprzed dwóch lat, którymi chcę się z Wami podzielić.
Ten serniczek (prosty a zarazem efektowny) można przygotować z
zamrożonych jagód nawet w środku zimy. Przepiękny kolor i delikatnie kwaskowy
smak tego sernika urzekł rodzinę i znajomych.
Składniki:
Na spód:
ok 200 g ciemnych herbatników,
50 g masłaNa masę serową:
1 kg chudego twarogu w kostce lub gotowego twarożku z wiaderka na sernik,
300 g jogurtu naturalnego,
niepełna szklanka cukru,
opakowanie cukru waniliowego,
1 szklanka jagód,
10 ml soku z jagód,
3,5 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Sposób przygotowania:
Przygotować spód - masło
rozpuścić, przestudzić i połączyć z dokładnie rozkruszonymi herbatnikami. Tak
powstałą masą wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawić
do lodówki. Przygotować masę serową. Twaróg, jogurt, cukier i cukier waniliowy
zmiksować blenderem na jednolitą, gładką masę. 1/4 masy przełożyć do osobnej
miski. Do większej części masy dodać jagody i zmiksować. Żelatynę rozrobić w
gorącej wodzie i dodać do mas - do jagodowej 3/4, resztę do białej. Każdą z mas
dokładnie zmiksować z żelatyną. Boki tortownicy obłożyć woreczkiem foliowym.
Masy wyłożyć do tortownicy. Najpierw jagodową - przy brzegach tortownicy
delikatnie rozciągnąć ją po folii w górę aż po sam rant tortownicy (utworzymy w
ten sposób delikatną ramkę dla białej masy). Następnie wykładamy łyżką białą
masę (nie wygładzamy jej) i widelczykiem deserowym umoczonym w soku z jagód
robimy delikatne ciapki, jednocześnie je rozciągając. Tak przygotowany sernik
wstawić do lodówki do schłodzenia ( u mnie cała noc).
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń