wtorek, 1 września 2015

Mocno jagodowy sernik na zimno

Wiem, że sezon jagodowy minął, ale mam kilka przepisów sprzed dwóch lat, którymi chcę się z Wami podzielić. 
Ten serniczek (prosty a zarazem efektowny) można przygotować z zamrożonych jagód nawet w środku zimy. Przepiękny kolor i delikatnie kwaskowy smak tego sernika urzekł rodzinę i znajomych.



Składniki:
Na spód:
ok 200 g ciemnych herbatników, 50 g masła
Na masę serową:
1 kg chudego twarogu w kostce lub gotowego twarożku z wiaderka na sernik,
300 g jogurtu naturalnego,
niepełna szklanka cukru,
opakowanie cukru waniliowego,
1 szklanka jagód,
10 ml soku z jagód,
3,5 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody



Sposób przygotowania:
Przygotować spód - masło rozpuścić, przestudzić i połączyć z dokładnie rozkruszonymi herbatnikami. Tak powstałą masą wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawić do lodówki. Przygotować masę serową. Twaróg, jogurt, cukier i cukier waniliowy zmiksować blenderem na jednolitą, gładką masę. 1/4 masy przełożyć do osobnej miski. Do większej części masy dodać jagody i zmiksować. Żelatynę rozrobić w gorącej wodzie i dodać do mas - do jagodowej 3/4, resztę do białej. Każdą z mas dokładnie zmiksować z żelatyną. Boki tortownicy obłożyć woreczkiem foliowym. Masy wyłożyć do tortownicy. Najpierw jagodową - przy brzegach tortownicy delikatnie rozciągnąć ją po folii w górę aż po sam rant tortownicy (utworzymy w ten sposób delikatną ramkę dla białej masy). Następnie wykładamy łyżką białą masę (nie wygładzamy jej) i widelczykiem deserowym umoczonym w soku z jagód robimy delikatne ciapki, jednocześnie je rozciągając. Tak przygotowany sernik wstawić do lodówki do schłodzenia ( u mnie cała noc).

1 komentarz: