środa, 11 lutego 2015

Pałki kurczaka w mozzarelli, czosnku i czerwonej cebuli

Kiedyś już zapiekałam żeberka w mozzarelli i pomidorach. Były smaczne, ale mało "charakterne". Dzisiaj przyszedł czas na coś bardziej wyraźnego w smaku. Serdecznie polecam takie mięsko :)



Składniki:
6 pałek z kurczaka,
ser mozzarella, duża lub małe kulki (po odsączeniu 125 g),
1 duża czerwona cebula,
1 główka czosnku,
ulubiona przyprawa do kurczaka,
sól,
pieprz kolorowy,
słodka i ostra papryka w proszku,
kilka kropel przyprawy maggi,
oliwa lub olej

Sposób przygotowania:
Pałki opłukać, osuszyć, następnie natrzeć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, obiema paprykami i odstawić na 3 – 4 godziny.

Tak przygotowane mięso wyłożyć do żaroodpornego naczynia.

Cebulę i czosnek obrać, mozzarellę odcedzić z zalewy.

Pomiędzy pałki poukładać przekrojone ząbki czosnku oraz pokrojoną w grube piórka cebulę.

Całość skropić oliwą (olejem) oraz przyprawą maggi i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika - piec bez przykrycia około 40 minut.

Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika i poukładać pomiędzy pałki kurczaka mozzarellę ( kawałki lub małe kulki). Mięso piec jeszcze około 15 minut ( do czasu rozpuszczenia się mozzarelli).



Smacznego!

4 komentarze:

  1. Nie wiem jak smakuje, ale sam wygląd zachęca! Super! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetnie wygląda. Ponieważ je się też oczami to nie muszę próbować i biorę w ciemno

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki :) Brać i zajadać się!

    OdpowiedzUsuń