piątek, 20 lutego 2015

Racuszki z kaszy manny – na kefirze, z nutką pomarańczy

Kasza manna kojarzy mi się z dzieciństwem - mama często przygotowywała nam pyszne śniadanko - słodka, gęsta kaszka na mleku, posypana cynamonem :) Mniam!!!

Dzisiaj podrzucam Wam pyszne, tanie i ekspresowe w wykonaniu śniadanie lub podwieczorek - nie tylko dla dzieci;)




Składniki:
1 szklanka kaszy manny,
1 niepełna szklanka kefiru,
2 małe jajka,
2 łyżki cukru,
1 czubata łyżeczka otartej skórki pomarańczy,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli,
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Kaszę mannę wsypać do miseczki, dodać kefir, jajka, cukier, skórkę z pomarańczy, sól i sodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut.


Na patelni rozgrzać olej. Niewielkie porcje ciasta kłaść łyżką stołową na patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor.


Racuszki podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionej konfitury.



1 komentarz:

  1. Ja czasem robię naleśniki z kaszy mannej, też są bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń