niedziela, 15 lutego 2015

Sezamowa babka w chrupiącej skorupce.


Efektowna, smaczna, wilgotna a jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu babka. 

Do jej przygotowania użyłam domowej pasty tahini.



Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
3 jajka,
1,5 szklanki cukru,
1 szklanka oleju rzepakowego,
½ szklanki pasty sezamowej tahini,
½ szklanki zimnego mleka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Do wysmarowania i wysypania formy:
miękka margaryna,
½ szklanki sezamu


Sposób przygotowania:
Przygotować formę do babki – wysmarować ją porządnie margaryną i wysypać sezamem.

Przygotować ciasto:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Dodać olej, mleko i wymieszać na najmniejszych obrotach robota.

Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zwiększyć obroty robota na średnie. Na końcu dodać pastę sezamową i wymieszać na tych samych obrotach.

Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 50 – 55 minut (do suchego patyczka).



3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł z tą pastą, Muszę go wypróbować. I ta skorupka wygląda super! Piękna babka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiolu a jak robisz tahini? Babeczka apatyczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na tahini też jest na blogu :)
      Pozdrowienia Wiolu :D

      Usuń