sobota, 7 lutego 2015

Wiosenna, brokułowa sałatka z jajkami.

Szybka w wykonaniu, smaczna i ładnie prezentująca się sałatka na wielkanocnym stole.

Jej kolory jednoznacznie kojarzą mi się z wiosną :) :) :)




Składniki:

½ brokuła,
3 jajka,
½ puszki kukurydzy,
5 rzodkiewek,
2 garści kiełek brokuła,
sól,
pieprz,

Dodatkowo:
ulubiony sos

Sposób przygotowania:


Brokuł podzielić na różyczki, krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić.


Jajka ugotować na twardo, obrać i podzielić na ćwiartki.


Umyte rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki.
Kukurydzę odcedzić.


Na talerzu ułożyć brokuł, jajka i rzodkiewkę. 

Całość posypać kukurydzą i kiełkam.
Sałatkę oprószyć solą i pieprzem.


Przed podaniem polać ulubionym sosem – ja polecam sos czosnkowy lub chrzanowy.




Smacznego!

2 komentarze: