poniedziałek, 7 września 2015

Ciasto na maślance – ze śliwkami

Jesienią na naszym stole nie może zabraknąć pysznego ciasta ze śliwkami.



Składniki (forma 24x36):
3 szklanki mąki tortowej,
3 jajka,
1 szklanka cukru,
1,5 szklanki maślanki,
½ szklanki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na kruszonkę:
10 płaskich łyżek mąki,
10 płaskich łyżek cukru,
9 łyżek oleju

Ponadto:
70 dag śliwek

Sposób przygotowania:
Wydrylować śliwki.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Przygotować ciasto. Jajka i cukier ubić na puszystą masę. Stale ubijając, dodawać partiami maślankę i olej. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszać robotem na najniższych obrotach do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej ciasto i ułożyć na wierzchu śliwki  (skórką do dołu), posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 – 45 minut.


3 komentarze:

  1. pychota! śliwki i maślanka - ciasto musi usprawniać trawienie :D hehe

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliwki idealnie pasują do ciasta na maślance :) ja lubię czasem ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao, tak jak w jednym wpisie u mnie na blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obowiązkowy wypiek w sezonie :)

    OdpowiedzUsuń